Τις τελευταίες μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δηλώσεις και ανακοινώσεις υπερθεματίζει των πολιτικών της για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνολικά για την «πράσινη» ανάπτυξη με τις καθαρές μορφές: είτε πρόκειται για την απολιγνιτοποίηση είτε για τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, αλλά ακόμα και για τα ιστορικά ρεκόρ της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μείγμα.
Χωρίς να αμφισβητείται η συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο ήδη καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ. Το «εργαλείο» για τη στήριξη των ΑΠΕ, ο Ειδικός Λογαριασμός, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα δεν θα μπορεί να δουλέψει…
Ο ΕΛΑΠΕ για το 2020 θα είναι ελλειμματικός κατά 224,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 70 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιείται ως μαξιλάρι ασφαλείας). Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αποδίδει τη «μαύρη» τρύπα στη βουτιά των εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος εξαιτίας της πανδημίας, η οποία προκάλεσε την πτώση της ζήτησης και των τιμών. Και πράγματι στο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 98,2 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.
Ο υπουργός, όμως, αποφεύγει να πει πως ο ΕΛΑΠΕ έχασε όλο το 2019 και περί τα 85 εκατ. ευρώ από την απόφασή του πέρυσι τον Σεπτέμβριο να μειώσει (και αναδρομικά) τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να ισοσκελίσει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Καλοί οι πανηγυρισμοί για τις ΑΠΕ, αλλά κάπου χρειάζεται και η αυτοκριτική, ιδίως για αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει είτε ο καταναλωτής είτε η υπόλοιπη αγορά...