EΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στα τέλη Ιουλίου, η στήλη είχε δημοσιεύσει το σχόλιο «Η Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις» όπου με βάση τους τρέχοντες -τότε- πολλαπλασιαστές της Ευρωπαϊκής Πίστης, προέκυπτε μια πολύ χαμηλότερη αποτίμηση για την Εθνική Ασφαλιστική σε περίπτωση που επιλεγόταν η πώλησή της μέσω ΧΑ και όχι η απ’ ευθείας μεταβίβασή της στους Κινέζους (στο βαθμό που θα ξεπεραστούν άλλα ζητήματα).
Έκτοτε η τιμή της Ευρωπαϊκής Πίστης έχει υποχωρήσει ελαφρά στο ταμπλό του ΧΑ. Σήμερα, θα αναφερθούμε στους δείκτες μιας άλλης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, της Interlife, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία γενικών ασφαλειών έχει τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 29 εκατ. ευρώ, όταν το 2017 τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν στα 69,7 εκατ. ευρώ (P/BV 0,40) και τα προ φόρων κέρδη της είχαν διαμορφωθεί στα 20,9 εκατ. ευρώ (έναντι 11,3 εκατ. το 2016).
Επίσης, η μερισματική απόδοση τίτλου υπολογίζεται σε 3,2%, καθώς η τιμή στο ταμπλό είναι 1,55 ευρώ και το μέρισμα που αποφασίστηκε να διανεμηθεί ανήλθε σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Οσο και αν οι δείκτες πολλές φορές δεν λένε όλη την αλήθεια, οι αποστάσεις είναι αξιοσημείωτες...
ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ: Στάσιμος κύκλος εργασιών -υπάρχει προσδοκία για άνοδο στο σύνολο του έτους- και αύξηση κερδοφορίας από τα 579 στα 739 χιλ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στα ανοδικά «έσοδα από επιχορηγήσεις» (από 160 στα 330 χιλ. ευρώ).
Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Κρητών Άρτος, η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ περίπου 10% πιο κάτω από τη λογιστική της αξία (4,1 έναντι 4,5 εκατ. ευρώ).
Με την εισηγμένη να έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κρατώντας τον καθαρό της δανεισμό σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ιδιαίτερα αν διατηρήσει ή αυξήσει τα επίπεδα κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου.
Επί του παρόντος ωστόσο, η αξία των συναλλαγών στο ταμπλό είναι αμελητέα.