Ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού, σε βάρος των εισαγωγών, καταγράφηκε τον Ιούνιο. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η παραγωγική ανάκαμψη αφορά κυρίως τις μονάδες φυσικού αερίου.
Με βάση τα στοιχεία Ιουλίου του Διαχειριστή, τον συγκεκριμένο μήνα οι μονάδες φυσικού αερίου συμμετείχαν με 17% στην εγχώρια παραγωγή, όταν ο μέσος όρος εξαμήνου για τις ίδιες μονάδες ήταν μόνο 9%.
Αυτή η σημαντική βελτίωση των συντελεστών χρησιμοποίησης των μονάδων φυσικού αερίου, που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα αποτελέσματα των εταιρειών οι οποίες τις ελέγχουν, έχει να κάνει με την πτώση της τιμής του καυσίμου, σε επίπεδα τέτοια που να καθιστούν το καύσιμο ανταγωνιστικό για την κάλυψη μεγαλύτερου εύρους φορτίων.
Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου, που για την Ελλάδα μεταφέρονται με υστέρηση έξι μηνών στις τιμές του αερίου, δείχνουν ότι οι μονάδες φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο μπορεί να γίνουν ευθέως ανταγωνιστικές στις μονάδες βάσης, δηλαδή τις λιγνιτικές. Ήδη οι προσφορές στην ημερήσια αγορά των μονάδων φυσικού αερίου είναι ελάχιστα ακριβότερες από τις προσφορές των λιγνιτικών, χωρίς ακόμη να ισχύουν οι μηχανισμοί ανάκτησης κόστους και αμοιβής ισχύος.
Όπως λένε στο Euro2day.gr άνθρωποι της αγοράς, το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι τιμές φυσικού αερίου θα διατηρηθούν στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Αναμένεται ωστόσο νέα μείωση από τον Ιανουάριο του 2016, καθώς οι τιμές θα ενσωματώσουν τις μειωμένες τιμές πετρελαίου του τρίτου τριμήνου και ενώ το αργό συνεχίζει να κινείται πτωτικά στα επίπεδα των 40 δολαρίων.
Εξυπακούεται ότι η προοπτική αυτή θα αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μειωμένη κατά 15% σε σχέση με το εξάμηνο του 2014, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της μειωμένης λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.