Ένα από τα πάγια αιτήματα της τρόικας, πριν τη «σκοτώσει» ο Βαρουφάκης, ήταν η δημιουργία κοινού μητρώου ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η τριμερής και περισσότερο από όλους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό που αρνήθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος να το πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το προεκλογικό του πρόγραμμα προβλέπει ότι ο ενδιάμεσος φορέας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ως μεσολαβητής και επόπτης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και θα επεκταθεί εν συνεχεία και στη διαμεσολάβηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ταμεία αλλά και τις ΔΕΚΟ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μάλιστα η πρόταση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του κόμματος πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα.
Προτείνει να συνυπολογίζονται όλες οι παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε δανειολήπτη προκειμένου να διαμορφώνεται η ρύθμισή του. Να προκύπτει, δηλαδή, με βάση τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία, τι μέρος του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εξυπηρετεί.
Με δεδομένο δε ότι προτείνεται να προηγείται η εξυπηρέτηση των οφειλών προς το Δημόσιο, από την de facto εφαρμογή του ενιαίου μητρώου ληξιπρόθεσμων οφειλών χαμένες θα βγουν μόνο οι τράπεζες...