Χωρίς δικαίωμα ψήφου θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου (governing council) της ΕΚΤ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως και το τέλος Μαρτίου.
Όχι δεν πρόκειται για προειδοποιητικό μήνυμα της ΕΚΤ προς την Ελλάδα αλλά για καπρίτσιο της τύχης.
Λόγω της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015 τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα βάσει του οποίου οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο θα αριθμούσε περισσότερα από 18 μέλη και η Λιθουανία αποτελεί το 19ο μέλος της Ευρωζώνης.
Η κλήρωση έβγαλε την ΤτΕ να μην έχει δικαίωμα ψήφου στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου, εξ ου και ο κ. Γ. Στουρνάρας δεν ψήφισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Πέραν του κ. Στουρνάρα, δικαίωμα ψήφου δεν είχαν επίσης ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας C. Noyer, ο αντίστοιχος της Ιρλανδίας, P. Honohan και η κεντρική τραπεζίτης της Κύπρου.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα έχει λόγο στις αποφάσεις του governing council και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα λόγω της επαναδιαπραγμάτευσης που ήδη ξεκίνησε.
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμη και αυτά που δεν έχουν εκ περιτροπής δικαίωμα ψήφου, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και μπορούν να λάβουν τον λόγο. Οι αποφάσεις βέβαια αν δεν επιτευχθεί ομοφωνία λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και εδώ τα κουκιά μετράνε...