Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πού εστιάζει, αλλά και πώς σκοντάφτει το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα βγήκαν από τον απολογισμό του διήμερου roadshow, που διενήργησαν το Χ.Α. και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Σίμο Αναστασόπουλο, πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών επικεντρώνεται στους τομείς Ενέργειας, Logistics, Τουρισμού και Μεταποίησης Τροφίμων.
Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται, κυρίως, για εξαγορά υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Αφενός γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να τις πάρουν σε καλές τιμές, αφετέρου γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν με την ελληνική γραφειοκρατία, που μαζί με την αστάθεια του φορολογικού καθεστώτος και την αργή απονομή δικαιοσύνης είναι το μεγαλύτερο φόβητρο.
Ακόμη όμως και στο μέτωπο της εξαγοράς επιχειρήσεων οι εξελίξεις κυλούν πολύ αργά.
Αν εξαιρεθούν οι δύο - τρεις εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων και εταιρειών real estate και κάποιες σκόρπιες συμμετοχές σε εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει.
Πρόσφατα ιδιώτης επιχειρηματίας επιχείρησε να παραγάγει στην Ελλάδα τζιν πάνω σε σχέδια μεγάλης ξένης εταιρείας από την οποία είχε εξασφαλίσει άδεια.
Τα προϊόντα θα έφερναν την ξένη επωνυμία μαζί με το «Made in Greece». Το σχέδιο κόλλησε στα ρηχά, πριν καν ξεκινήσει, καθώς δεν υπήρχαν παραγωγικές δομές στην Ελλάδα που να πληρούν τις προδιαγραφές.
Πρόσφατα, επίσης, μεγάλος αμερικανικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο real estate, παρουσίασε σε τράπεζες σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης εισηγμένου ομίλου του κλάδου. Παρότι αυτό είχε την υποστήριξη του επιχειρηματία, οι πιστώτριες τράπεζες αντέδρασαν και η υπόθεση πάει για ναυάγιο.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά παραδείγματα που συνθέτουν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Η προϊούσα καταστροφή του παραγωγικού ιστού, σε συνδυασμό με τη δυσκολία των τραπεζών να υιοθετήσουν καθαρές λύσεις εξυγίανσης και να πάρουν ζημίες κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις ξένες επενδύσεις.
Κοινώς, ενώ η ποιότητα του προς πώληση «προϊόντος» επιδεινώνεται, η τιμή δεν πέφτει με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι η χώρα δεν αναζητεί επενδυτές, αλλά... Αμερικανάκια.