Ένα τεράστιο παιχνίδι πιέσεων και επιδιώξεων έχει στηθεί, όπως αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, γύρω από το καθεστώς των warrants της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς.
Χθες το Euro2day αποκάλυψε ότι η Lazard και η JP Morgan κατέθεσαν αυτοβούλως πρόταση στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στο καθεστώς των warrants.
Η συνέχεια του ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο η Lazard και η JP Morgan. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι παρέλαβαν μέχρι προχθές ηλεκτρονικά έξι συνολικά παρουσιάσεις(!) από Citigroup, UBS, Deutsche Bank, HSBC, Lazard και JP Morgan, που περιλαμβάνουν προτάσεις για αλλαγές στα warrants.
Όλες, δε, κατατέθηκαν αυτοβούλως!
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι και οι παρουσιάσεις συγκλίνουν πρακτικά σε δύο σενάρια, βάσει των οποίων το ΤΧΣ θα μπορούσε να απαγκιστρωθεί από τα warrants.
To πρώτο είναι αυτό που παρουσίασε χθες το Euro2day. Η παραχώρηση, δηλαδή, στο ΤΧΣ της δυνατότητας να προχωρά σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants Εθνικής, Πειραιώς και Alpha, με αντάλλαγμα μετοχές των παραπάνω τραπεζών.
Το ταμείο είτε θα προσφέρει τις μετοχές με discount, σε σχέση με την τρέχουσα ή τη μεσοσταθμική τους τιμή, είτε θα προσφέρει premium στα warrants. Πρόκειται για παραλλαγές που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Το δεύτερο σενάριο προτείνει τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων τιμών άσκησης σε σχέση με τις προκαθορισμένες.
Και αν το πρώτο σενάριο συνεπάγεται αύξηση του κόστους κτήσης του ΤΧΣ, και επομένως αύξηση του ρίσκου, το δεύτερο, εφόσον υιοθετηθεί, οδηγεί απευθείας στην εγγραφή ζημίας, καθώς το Ταμείο θα πάρει πίσω λιγότερα λεφτά σε σχέση με αυτά που έβαλε.
Όπως έγραψε χθες το Euro2day, οι παραπάνω προτάσεις προς το παρόν δεν εξετάζονται καν από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ και επομένως δεν έχουν τεθεί καν υπ' όψιν της τρόικας.
Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η δομή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και μετά να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα συμπεριλάβει κάποιες από τις προτάσεις στην ατζέντα της συζήτησης με τους επικεφαλής των δανειστών.
Με δεδομένο, δε, τη ζημία ή το πρόσθετο ρίσκο που προκαλούν στο ΤΧΣ, και επομένως στο Δημόσιο, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση και την τρόικα να τις υιοθετήσουν.
Εκτός και αν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης λύσης για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους της.