ΕΘΝΙΚΗ: Στην τελική ευθεία δείχνει ότι εισέρχεται η έγκριση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Εθνικής, καθώς καταβάλλεται σύσσωμη προσπάθεια να αρθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις.
Το πρόγραμμα δεν είναι ανάλογο με αυτά των Πειραιώς και Eurobank, καθώς περιλαμβάνει και παροχή εφάπαξ από το Ταμείο Αυτασφάλισης, με παρεχόμενα ποσά, όμως, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικώς.
Δεν θα χρειασθεί, δε, η διενέργεια αναλογιστικής μελέτης στο Ταμείο Αυτασφάλισης, όπως απαιτούσε μέρος του -τεχνικού κλιμακίου- της τρόικας.
ALPHA BANK: Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν στον έλεγχό τους (στις 31/7) το 43% των μετοχών που ήταν διαπραγματεύσιμες (πλην δηλαδή των τίτλων του ΤΧΣ και των προνομιούχων του Δημοσίου). Στις 30/9 κατείχαν το 45%.
Μόλις 702 μέτοχοι είχαν στις 30/9 το 65,02% των διαπραγματευόμενων τίτλων της τράπεζας έναντι 63,65% στο τέλος Ιουλίου. Ελέγχουν δηλαδή, 1,16 δισ. μετοχές από τις 1,78 δισ. μετοχές της τράπεζας που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση.
Αν συνυπολογισθεί ότι υπάρχουν άλλοι 3.764 μέτοχοι, με 30 ως 150 χιλιάδες μετοχές έκαστος, οι οποίοι κατέχουν το 12,3% των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, γίνεται αντιληπτό ότι τα «ισχυρά» χέρια έχουν σαρώσει τον τίτλο.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση στα warrants.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, μόλις 409 επενδυτές έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το 73,68% των παραστατικών τίτλων της Alpha, ενώ αν συνυπολογισθούν και 1.727 επενδυτές που κατέχουν από 30 ως 150 χιλ. warrants έκαστος, τότε το ποσοστό που ανήκει σε ισχυρά χέρια φθάνει στο 81,3%!
ΥΓ.: Η Alpha Bank αποτελεί τη μοναδική συστημική τράπεζα που επικαιροποιεί τα στοιχεία του μετοχολογίου της.