Στην τελική ευθεία και το ΧΑ

Στην τελική ευθεία για την υπαγωγή στον μηχανισμό δανεισμού εισέρχεται η χώρα. Συνέχεια για τον πλαγιοκαθοδικό σχηματισμό διόρθωσης του ΧΑ με το… ταμπλό να αποτελεί αδιάψευστο "προεξοφλητικό μηχανισμό" των εξελίξεων.

Τα spreads και οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ "σφίγγουν" περισσότερο την κυβέρνηση δείχνοντας της τον μηχανισμό δανεισμού ως λύση- διέξοδο στην κρίση.

Στο ΧΑ οι εξελίξεις λίγο ως πολύ δείχνουν να προεξοφλούνται με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν αποδεχθεί το αναπόφευκτο και να έχουν προσαρμόσει εδώ και 1-2 εβδομάδες την τακτική τους.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.936,4, τον Ftse20 στις 948,8 μονάδες, τις τράπεζες υπό συνεχή πίεση και την Εθνική Τράπεζα να έχει υποχωρήσει στην αποτίμηση των 7,48 δισ. ευρώ έχουμε μία πλήρη εικόνα της πλαγιοκαθοδικής κίνησης.

Σχηματισμός που "προεξοφλεί" τόσο την πραγματική κατάσταση, που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο όσο τα περιθώρια αντίδρασης άλλων επί μέρους εταιρειών, κλάδων.

Η περίπτωση των Εθνικής- 3Ε είναι ενδεικτική μίας κατάστασης που διαμορφώνεται σταδιακά στην αγορά, κατά την εκτίμηση μας (όπως έχουμε σημειώσει παλαιότερα) από την αρχή του έτους με εμφανή την τακτική ισχυρών ξένων (και λιγότερο εγχώριων) επενδυτικών-επιχειρηματικών πόλων.

Όταν προ 10ημέρου αναφερόμασταν στην προσέγγιση της Εθνικής από την 3Ε λέγαμε, ότι το στοίχημα δεν έχει ολοκληρωθεί θεωρώντας πιθανότατη την συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες.

Και την παράλληλη προσπάθεια είτε της 3Ε είτε κάποιων άλλων εισηγμένων να κινηθούν κόντρα στην τάση των τραπεζών. Δεδομένου, ό τι οι θέσεις των ξένων (και… ξένων) τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες συνάγεται, πως ρευστότητα- κεφάλαια μεταφέρονται από τραπεζικές θέσεις σε άλλες 3-5 εισηγμένες (συμπεριλαμβάναμε την ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ ) ενώ άλλα κεφάλαια "παρκάρονται" περιμένοντας τις εξελίξεις.

Η διαδρομή προς τον μηχανισμό δανεισμού λίγο ως πολύ έχει προδιαγραφεί, οπότε θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η επανεμφάνιση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε μετοχές του Ftse20.

Εάν θα υπάρξει… ποντάρισμα στις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την Εθνική και την εκτίμηση των ξένων για έναν βραχύβιο ανοδικό κύκλο. Η αλήθεια είναι, πως η διαγραμματική εικόνα της Εθνικής παραμένει αρνητική, προσεγγίζοντας νέες χαμηλές τιμές και "απειλώντας" όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος με ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

Εξ΄ όσων γνωρίζουμε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, και δευτερευόντως των υπόλοιπων τραπεζών, δεν προεξοφλείται κάτι περισσότερο απ΄ όσα είναι γνωστά στην αγορά και αποτελούν κοινό τόπο των ξένων αναλυτών. Θα διακινδυνεύαμε όμως να πούμε, πως στον κλάδο δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμη οι αναπόφευκτες κινήσεις συγκέντρωσης του, που και αυτή θα υλοποιηθεί καθ΄υπόδειξη των δανειστών.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ο σχηματισμός παραμένει εξαιρετικά ρευστός, με τον Ftse20 να μην έχει αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο διολίσθησης προς τις 885 μονάδες, περιοχή όπου θα ολοκληρώνονταν το κύμα, που έχει ξεκινήσει από τα επίπεδα των 1.093 μονάδων.

Πονταρίσματα διορατικών παικτών συμπεριλαμβάνουν και αυτή την χαμηλή τιμή, που μέχρις ότου υποβληθεί και εγκριθεί η σχετική αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό δανεισμού θα μπορούσε να προσεγγισθεί. Σε αυτή την περίπτωση υα μπορούσε να ακολουθήσει ένα επόμενο κύμα, ανοδικό αυτή τη φορά, ίσως το τελευταίο πριν την διαφαινόμενη διόρθωση των αγορών, διεθνώς.

Προσώρας η τάση, διεθνώς συντηρείται ανοδική με τον DJIA στις 11.124,5 τον S P 500 στις 1.205,9 μονάδες και τα Συμβόλαια του DAX να παραπέμπουν σε οριακά καθοδικό άνοιγμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v