Κατεβάζει ταχύτητες το ΧΑ, μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό

Λίγο πάνω από τις 1.450 μονάδες συντηρείται ο ΓΔ, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Μεικτά οι τράπεζες, κέρδη για Eurobank, πιέσεις για Πειραιώς. Σε νέα υψηλά Coca Cola και Cenergy.

Κατεβάζει ταχύτητες το ΧΑ, μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό

Mε μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου στο 2,4% στην ευρωζώνη, με θετικό «ταμείο» 2,35% ολοκληρώνεται ο μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αναμονή συνεδρίασης της Fed τα futures του S&P500 έχουν «γυρίσει» κατά 0,10% χαμηλότερα, με την προσοχή να εστιάζεται και στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Περισσότερο διαδικαστική η εξέλιξη της συνεδρίασης στο ΧΑ, με μειωμένη καθαρή αξία συναλλαγών -αρκετά χαμηλότερη της χθεσινής- καθώς ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών διαμορφώνεται στα 37,24 εκατ. σε σύνολο 66,9 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος περίπου 30 εκατ. αφορά στο placement στη μετοχή της Austria Card στα 6 ευρώ.

Τελευταία συνεδρίαση Απριλίου/4μήνου, με εγχώριους διαχειριστές να «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, περισσότερο της Δευτέρας. Πωλητής κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και ξένος θεσμικός με ρευστοποιήσεις κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς, ειδικά σήμερα. Τελευταία, σταθερός πωλητής στον κλάδο ήταν το Helikon, αποεπενδύοντας τη συμμετοχή του.

Στις 1.251 με χαμηλό ημέρας στις 1.241 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Μεταβολή 5% τον Απρίλιο και 18,19% από την αρχή του έτους.

Στα 3,82 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με τη διοίκηση να ανακοινώνει πριν τη συνεδρίαση αποτελέσματα 3μήνου 2024 και πρόθεση διανομής μερίσματος (έως 25% των κερδών 2023). Στα 7,64 ευρώ η Εθνική, με αγοραστές έως 2,09% σε τοπικά υψηλά των 2,052 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στο 1,6145 της Alpha Bank. Με μεταβολή 27,45% σε «κλείσιμο» 4μήνου, η μετοχή της Eurobank προηγείται των συστημικών.

Σε νέα υψηλά Coca Cola HBC (30,50) και νέο ιστορικό για τη Cenergy Holdings (7,85) από τις μετοχές του δείκτη, σε ανάλογη φορά των ΤΙΤΑΝ (29,60), Mytilineos (38,50), Jumbo (29,12), Motor Oil (27,30).

Σύμφωνα με χρηματιστές, πρόκειται για κλασικές περιπτώσεις μεγέθυνσης (growth stories) που συγκεντρώνουν κυρίως επενδυτικού προσανατολισμού κεφάλαια. Πρακτικά η τρέχουσα «τιμολόγηση» των συγκεκριμένων ελάχιστη σχέση έχει με τις 1.450 μονάδες του ΓΔ.

Μέτρια η μόχλευση και στα mid caps, ξεχωρίζει η επάνοδος αγοραστών στα mezzanines -μετά την ανακοίνωση μεγεθών του CairoMezz-, ενώ στα small caps ξεχωρίζει η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Fieratex -παρότι ξεκίνησε κανονικά τη συνεδρίαση-, μετά από γνωστοποίηση πως δεν είναι δυνατή η εμπρόθεσμη δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Στις 46/57 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v