Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια στο Χρηματιστήριο, σε στενό εύρος ο ΓΔ

Με περιορισμένο τζίρο η συνεδρίαση, ενόψει και των αργιών για το Πάσχα των Καθολικών. Στην Πειραιώς η μεγαλύτερη άνοδος στο τραπεζικό ταμπλό. Ξεχωρίζει ανοδικά ο ΟΠΑΠ, πιέσεις για Alpha.

Απνοια στο Χρηματιστήριο, σε στενό εύρος ο ΓΔ

Επενδυτική άπνοια από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τους ξένους -στην πλειονότητά τους- να έχουν «κλείσει βιβλία» από εχθές, η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα.

Με την οριακή διακύμανση των DAX, CAC, δεν διαφοροποιείται η απόδοσή τους σε διαστήματα Μαρτίου/πρώτου 3μήνου.

Σε ανάλογη κατάσταση οι επενδυτές και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη σε διαπραγμάτευση σε στενό εύρος μόλις 9 μονάδων, με άνω όριο τις 1.425 μονάδες. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση χρηματιστών οι οποίοι δεν έβλεπαν πειστική υπέρβαση της περιοχής των 1.440 μονάδων, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στο 10,03% η μεταβολή για τον ΓΔ από την αρχή του έτους, με οδηγό μεν τον τραπεζικό κλάδο αλλά διόρθωσή του τον τρέχοντα μήνα. Στο 13,02% η άνοδος για τον ΔΤΡ στο διάστημα Ιανουαρίου, με τη μετοχή της Πειραιώς στο συν 21,75%. Στο 15,93% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 10,87% της Eurobank και στο 6,11% της Alpha Bank, που υποαποδίδει τόσο έναντι του κλάδου όσο και της αγοράς.

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα και σύμφωνα με χρηματιστές δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης της θέσης ορισμένων, λ.χ. στην περίπτωση της Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο. Με άνοδο 1,46% νωρίτερα, στα 3,888 ευρώ, αμβλύνεται το discount όσων έχουν τιμές κτήσης στα 4 ευρώ (από το placement).

Ενθαρρυντική για τον κλάδο εξέλιξη η αναφορά του Bloomberg πως ΕΚΤ και ΕΜ εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος, ωστόσο η απόδοση θα είναι μικρότερη από αυτήν που είχαν αιτηθεί οι διοικήσεις. Πρακτικά, σηματοδοτείται η επιστροφή του κλάδου στην επενδυσιμότητα -μετά από 10 και πλέον χρόνια- αλλά με φειδώ, προφανώς, συνεκτιμώντας η Φρανκφούρτη την εν γένει κατάσταση σε Ευρώπη και ελληνική αγορά.

Στη λογική ενός μίνι window dressing οι εντολές στη μετοχή του ΟΠΑΠ -στα 16,70 (2,71%) φτάνοντας στο 8,65% το «ταμείο» 3μήνου.

«Ταύρος» για τη μετοχή της ΔΕΗ η Euroxx, με τιμή-στόχο στα 19,7 ευρώ. Προσώρας στα 11,54 ευρώ, με αρνητικό πρόσημο 2,62% τον Μάρτιο και με 3,41% από την αρχή του έτους, δηλαδή σε υποαπόδοση έναντι του FTSE25 και της αγοράς.

Στα 18,10 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καθώς «τρέχει» με 9,73% τον Μάρτιο, 13,84% στο 3μηνο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις blue chips που για την κοινότητα έχουν «νέα» μπροστά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ουσιαστικά, από Τρίτη - 2Απριλίου- η εκκίνηση για το δεύτερο 3μηνο, στην τελική ευθεία επενδυτών/αγορών προς την κάλπη της 6-9 Ιουνίου.

Στα 50,9 εκατ. νωρίτερα η αξία συναλλαγών, σχεδόν στο μισό της χθεσινής συνεδρίασης. Με 3,34 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v