Μέτριων συναλλαγών η μέχρι τώρα αντίδραση στο Χ.Α., με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά. Έως τις 1.080 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 348,40 ο FT 25, ενώ ο Τραπεζικός αντιδρά μέχρι τα επίπεδα των 143 μονάδων. Λίγο πριν τις 16:00 τα κέρδη είχαν μετριαστεί με τον Γ.Δ. να κινείται στις 1.063 μονάδες και άνοδο 1,53%
Απόλυτα τεχνικής μορφής η κίνηση, βοηθιέται από ανάλογη προσπάθεια και τάση των ευρωαγορών, καθώς νωρίτερα από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και τη Λισαβόνα επικρατούσαν οι αγοραστές.
Προφανώς και μία ανοδική συνεδρίαση δεν αρκεί για να απορροφήσει τους κραδασμούς της 10ήμερης διόρθωσης ούτε αποτελεί αναλαμπή για να φωτιστεί η ζοφώδης κατάσταση, που στο εσωτερικό μέτωπο επιβαρύνεται από τη γενικότερη ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο.
Προφανώς η σημερινή προσπάθεια να συμμαζευτεί κάπως το... χάλι των τελευταίων ημερών είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο κρίνοντας από το ύψος και τη σύνθεση των συναλλαγών θα πρέπει να θεωρηθεί πως πρόκειται για (κυρίως) εσωτερική υπόθεση. Εγχώρια χαρτοφυλάκια και λιγότερο λίγοι ξένοι στην πλευρά των αγοραστών, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα, ειδικότερα όμως στο τραπεζικό.
Ο τζίρος στα 52 εκατ. ευρώ στις 15:45 με το 49% στις τράπεζες (παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα από την αρχή της συνεδρίασης) και το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του στις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς. Η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών δίνει παράλληλη ώθηση και στα warrants, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί γνωστό τι θα γίνει (και) με το ζήτημα αυτό.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως ο μέτριος τζίρος ενισχύει την εκτίμηση πως οι ξένοι είτε παραμένουν ουδέτεροι είτε ρευστοποιούν σταδιακά μέρος των θέσεών τους. Τουλάχιστον μέχρι το διήμερο στις 7-8 Αυγούστου, όταν η σχέση πωλητών-αγοραστών ήταν συντριπτικά υπέρ των πρώτων.
Στις 140 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, όμως απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ότι επανακάμπτει καθώς μέχρι τις 148-150 μονάδες ακολουθεί μία 99% τεχνική αντίδραση στη σημαντική υποχώρησή του από τα ύψη των 197-195 μονάδων (αρχές Ιουνίου). Έως τα 2,32 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, όμως ο τίτλος έρχεται από σημαντική διόρθωση μετρώντας απώλειες 41,4% από την αρχή του έτους. Έως το 1,32 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς που, ενώ είχε καλύτερη εικόνα συνολικότερα από την ΕΤΕ (στο -16,34% από την αρχή του έτους) έχασε πάνω από 15% στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας.
Κοινή εκτίμηση είναι πως όσο οι εκκρεμότητες στον κλάδο παραμένουν, με μία από τις βασικότερες (το ενδεχόμενο ΑΜΚ) να επηρεάζει άμεσα την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, τόσο τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν θα αλλάζουν στάση, τόσο η κλίση του κλαδικού δείκτη θα παραμένει διορθωτική. Αναλαμπή μεν, αλλά προσώρας τίποτε περισσότερο.
Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (αρχικά), ενώ από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή του οργανισμού δημιουργείται με συναλλαγές τριπλάσιες (του αριθμού μετοχών) και τριπλάσιας αξίας (σε τζίρο). Στη μετοχή του ΟΤΕ γίνονται τοποθετήσεις για λογαριασμό ξένου (ή ξένων) χαρτοφυλακίου, ενώ αντίθετα στη ΔΕΗ οι κινήσεις είναι περιορισμένες.
Ένα άλλο θέμα για το Χ.Α. και την ανοδική προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η απουσία ειδήσεων, ουσιαστικών ενεργειών, επιχειρηματικών νέων ή άλλων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόχλευση και να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.
Ένας από τους λόγους αυτής της κατάστασης είναι (και) η πολιτική ρευστότητα, θυμίζοντας πως όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι οίκοι (από τη Moody's μέχρι τις Credit Suisse, Bank of America κ.ά. ) θέτουν πολύ ψηλά την «πολιτική παράμετρο».
Γι' αυτό και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες (κυρίως) κινούνται στο στενό πλαίσιο 1-3 συνεδριάσεων (συνεκτιμώντας τη λήξη παραγώγων και την αργία της Παρασκευής), αποφεύγοντας την ενίσχυση των τοποθετήσεών τους. Πρακτικά οι μέχρι τώρα αγορές δεν ξεπερνούν το 1/3 των ρευστοποιήσεων που έγιναν προς τη... βύθιση της αγοράς την Πέμπτη-Παρασκευή. Ο μέτριος τζίρος είναι ένα εμπόδιο για την ενεργοποίηση μίας πιο πειστικής ανοδικής κίνησης, πέραν των 1.120-1.150 μονάδων (στην καλύτερη περίπτωση με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις).
Ισχυρός ο ΟΠΑΠ μετρά κέρδη 26,9% από την αρχή του έτους, ενώ ξεκινώντας από τα τελευταία χαμηλά των 11,30-11,40 ευρώ μπορεί να καλύψει την απόσταση μέχρι τα 12,90 ευρώ, χωρίς να έχει αλλάξει η συνολικότερη εικόνα της αγοράς.
Σημαντική η προηγηθείσα υποχώρηση για τη μετοχή του Μυτιληναίου (επανήλθε στα χαμηλά Μαΐου), μπορεί από τα τρέχοντα των 5,90 ευρώ να συνεχίσει προς τα 6,30 ευρώ (και σε δεύτερη φάση προς τα 6,60 ευρώ).
Από τις μετοχές του FT 25 που υποχώρησαν μέχρι τα χαμηλά της 19ης Μαΐου και αυτή της MIG, που από το τρέχον 0,396 μπορεί να κινηθεί μέχρι το 0,45 ευρώ. Ανάλογη κίνηση δικαιολογείται και για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη, που πιέστηκαν υπερβολικά το προηγούμενο 10ήμερο. Αντίδραση της έκτασης ενός 33% στη συνολική προηγηθείσα διόρθωση από τα «τοπικά υψηλά» στα τέλη Ιουλίου. Ενδεικτική και η περίπτωση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που διόρθωσε από τα 4,03-3,90 μέχρι τα 3,35 ευρώ και νωρίτερα αντέδρασε μέχρι τα 3,60. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στο 60 προς 33 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με τη μετοχή της Τιτάν να σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση (5,55%) από τις 25 του δείκτη, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ο τίτλος των Πλαστικών Θράκης (στο 1,07 ευρώ) και στο 0,286 ευρώ του Υγεία.
Απώλειες καταγράφονται μόνον για έναν κλαδικό δείκτη (τεχνολογίας). Σημειωτέον πως λίγο πριν από τις 14.00 είχαν αλλάξει χέρια 3 πακέτα, τα 2 στην Πειραιώς (των 500.000 και των 900.000 αμφότερα στο 1,295 ευρώ) και ένα των 50.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 12,28 ευρώ.