ΧΑ: Γιατί ισχυροποιείται το ανοδικό σενάριο

Νέα δεδομένα προκαλούν αισιοδοξία στους αναλυτές. Τα «ορόσημα» και οι κίνδυνοι για την αγορά. Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο και... νέα ορόσημα. Μπαίνουν στο «παιχνίδι» και τα mid caps. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Προς «νέα υψηλά» βλέπει το ΧΑ, μετά το triple witching της Παρασκευής και τον ανοδικό... αιφνιδιασμό στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν, πως εάν στις συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης επιβεβαιωθεί η ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών τότε η αγορά θα κινηθεί αρχικά προς την επανακατάκτηση των 1.370-1.375 μονάδων και στη συνέχεια για πάνω και από τις 1.400 μονάδες.

Εδράζουν δε την εκτίμηση τους σε μία σειρά ουσιαστικών παραμέτρων και τεχνικών ενδείξεων, που σχετίζονται:

- στο εσωτερικό με την αλλαγή κλίματος, την στάση των ξένων επενδυτών, την ενεργοποίηση και πάλι «ισχυρών χεριών» σε τουλάχιστον μία 12άδα μετοχών της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» και

- στο εξωτερικό στην εκρηκτική άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του S&P, του DAX κ.ά.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση επιχειρεί την αλλαγή ατζέντας και κλίματος προτάσσοντας την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, την επίτευξη 17 + 2 συμφωνιών, τη στιγμή που η Fitch αναβαθμίζει την αξιολόγηση για τα ομόλογα των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank που συνοδεύονται από κρατική εγγύηση. Ο αμερικάνικος οίκος ενισχύει την αξιολόγηση των τίτλων από Β- σε Β. Θυμίζουμε, πως η αναβάθμιση αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη από τον ίδιο οίκο στις 23 Μαίου του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.

Αναμφίβολα το Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει όσο αυτό είναι δυνατόν τις επαφές Αθηνών-Πεκίνου (προσδίδοντας στρατηγικό χαρακτήρα και όχι συγκυριακό στις συμφωνίες), ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει ένα μικρό περιθώριο χαλάρωσης από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Η αγορά, τα «ισχυρά χέρια» επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες ακριβώς αυτή την προεξόφληση, που εάν τους βγει θα τους αποφέρει υψηλές υπεραξίες. Ηδη μετρούν διψήφιες αποδόσεις από την τοποθέτηση τους στην τελευταία φάση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών καθώς η τρέχουσα τιμή για την Πειραιώς διαμορφώνεται στα 1,80 ευρώ, για την Εθνική στα 2,80, για την Alpha Bank στα 0,75 και για την Eurobank στα 0,407 ευρώ. Επιπλέον προχωρά η διαδικασία της δεύτερης άσκησης των warrants (ολοκληρώθηκε με σχετική επιτυχία στην Alpha Bank, ξεκίνησε με μικρή συμμετοχή την Παρασκευή για την Εθνική και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου με την Πειραιώς).

Κινητικότητα στον κλάδο, που σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αντίδραση της ΕΤΕ (32,71% σε διάστημα μηνός), την συμπερίληψη της Alpha Bank στον δείκτη Stoxx 600 από την Δευτέρα 23/6, τις συντονισμένες αγορές κυρίως ξένων στη μετοχή της Eurobank (από τα χαμηλά των 0,38 ευρώ) οδήγησαν τον κλαδικό δείκτη οριακά στις 185 μονάδες. Το εύρος των 185-190 μονάδων θεωρείται για τον Τραπεζικό Δείκτη σημαντικό σημείο αναφοράς και σημείο καμπής- αναστροφής που μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα των 210 μονάδων. 

Οι εναλλακτικές επιλογές

Πέρα από τις τράπεζες όμως, την διαφορά συνεχίζουν να την κάνουν η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και μία ομάδα μετοχών/εισηγμένων που αποδεδειγμένα πλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ξένων.

Για μόλις 0,02 του ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ δεν «έπιασε» την «υψηλή τιμή» των 13,65 ευρώ (από τις 12/6) καθώς οι τοποθετήσεις - και λόγω Μουντιάλ- συνεχίζονται και σε αυτά τα επίπεδα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ενισχυθεί 5,25% σε διάστημα εβδομάδας και 25,05% στο μήνα.

ΔΕΗ και ΟΤΕ ακολουθούν με σχεδόν ίδια απόδοση καθώς στη ΔΕΗ παίζεται από ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους το στοίχημα της «μικρής» ΔΕΗ και η μόχλευση της αγοράς ενέργειας. Ο ΟΤΕ ήταν και παραμένει μία σταθερή επενδυτική αξία. Στα 12,19 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής με εβδομαδιαία απόδοση 0,76% και 15,61% σε διάστημα μηνός.

Το σημαντικό όμως είναι, πως εκτός από τις 4 τραπεζικές μετοχές και την ανωτέρω τριάδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) οι ξένοι έχουν ανακαλύψει και οδηγούν σε αποτιμήσεις πάνω από το ένα δισ. άλλες 4-6 εισηγμένες, ενώ σταδιακά λαβαίνουν θέσεις και σε άλλες.

Διαδοχικά ιστορικά υψηλά και νέα κορυφή τα 33,40 ευρώ για τη μετοχή των FF Group, που πλέον αποτιμάται 2,30 δισ. ευρώ και η κινεζική Fosun βλέπει στον όμιλο Κουτσολιούτσου την...ελληνική Prada (εξαιρετικά ενδιαφέρον το σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα).

Στα 25,65 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα (στα 26,80 η υψηλή τιμή από τις 11/6) ο όμιλος αποτιμάται σχεδόν 2 δισ. ευρώ και η διοίκηση της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας προσβλέπει σε καλύτερες μέρες. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνεται από τον Στέφανο Κοτζαμάνη, που ο όμιλος μετά από δύο χρόνια προχωρά στη διανομή μερίσματος (0,10€/μτχ). Από το βήμα της γ.σ ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος εκτιμά πως στην Ελλάδα, φέτος αναμένεται για πρώτη φορά μετά το 2006 αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου.

Νέα υψηλά στα 4,25 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ενισχύεται από την επανεκκίνηση των έργων, την επικείμενη είσοδο στο ΧΑ της θυγατρικής ΑΝΕΜΟΣ. Στα 752 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, στα 377,8 της ΓΕΚ/Τέρνα με τον όμιλο να ενδυναμώνεται και μετά το MoU της Τέρνα Ενεργειακής με τους δύο κινεζικούς κολοσσούς. Σημειωτέον, πως θα είναι η δεύτερη σημαντική συμφωνία μετά την στρατηγική συμμαχία με την York Capital. 

Μόλις 0,10 του ευρώ χαμηλότερα της «κορυφής» των 9,85 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της).

Η τεχνική εικόνα

Να σημειώσουμε πως από τις 25 μετοχές του FT25, για τις επτά η απόδοση ξεπέρασε το 5%, ενώ άλλες 14 είχαν απόδοση μέχρι 4,90% (Alpha Bank). Οι 7 μετοχές με υψηλή απόδοση (αναλυτικά ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 6,25%, Πειραιώς 5,88%, ΒΙΟΧΑΛΚΟ 5,80%, ΤΕΝΕΡΓ 5,75%, FFG 5,52%, ΟΠΑΠ με 5,25% και με 5,1% Εθνική) έχουν εμφανώς διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά και υπό προϋποθέσεις θα συνεχίσουν υψηλότερα.

Σε διαδικασία ανοδικής αναστροφής είναι οι μετοχές των Alpha Bank, ΓΕΚ/Τέρνα, CC/HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, EXAE, Intralot, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ.

Με τις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη σε σχηματισμένη ή υπό σχηματισμό ανοδική φορά ο δείκτης εάν υπερβεί τις 430 μονάδες (10/6) συνεχίζει προς τις 437 μονάδες με στόχο τα «υψηλά έτους» των 440-445 (18-19 Μαρτίου).

Τα μεσαία

Στις 1.176 μονάδες ο FT Mid υποαποδίδει αυτή την φορά έναντι του ΓΔ και του FT Mid όμως από τις 20 μετοχές για τις 6 είναι εμφανής η ανοδική φορά με τον ΟΛΘ να σημειώνει «νέα υψηλή» τιμή στα 29,15 ευρώ. Οι άλλες πέντε είναι οι MLS, Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis, Autohellas, Sarantis, Lamda Development.

Οσον αφορά στον... αιφνιδιασμό στο κλείσιμο της Παρασκευής και τις μαζικές αγορές στη μετοχή της Alpha Bank, θα θυμίσουμε πως το Euro2day στο σχόλιο της 19/6 «Ανοδική κίνηση εν όψει triple witching» μεταξύ των ενθαρρυντικών της συνεδρίασης (14.32΄) συμπεριλαμβάναμε μεταξύ άλλων την προσέγγιση «υψηλών τιμών» για μία σειρά μετοχών, που δίνουν τάση. Κυρίως όμως, την εκτίμηση των περισσότερων πως η αγορά «δυσκολεύεται» να κινηθεί άμεσα πάνω από τις 1.305-1.320 μονάδες. Σημειωνόταν μάλιστα χαρακτηριστικά πως «θα εστιάσουμε στην τελευταία... ένδειξη, καθώς στην αγορά δεν πολυπιστεύεται πως μπορεί να υπάρξει σύντομα δυναμική ανοδική συνέχεια». 

Ωστόσο η τεχνικότητα της κίνησης του Γ.Δ. και του 25άρη παραπέμπει στην περυσινή κούφια άνοδο τον Απρίλιο – Μάιο». Αυτό γιατί, όπως σημειωνόταν στο ίδιο σχόλιο «σημαντικότατη ανοδική κίνηση πέρυσι που ακριβώς επειδή δεν είχε προεξοφληθεί από τους περισσότερους, ξεκίνησε με μέτριο τζίρο, άφησε εκτός παιδιάς τους περισσότερους, οι οποίοι στη συνέχεια για να συγχρονισθούν με την αντίδραση υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν σε όλο και υψηλότερες κι ακριβότερες τιμές. Αν και ακόμη είναι πρώιμη αυτή η προσέγγιση, η μέτρηση του FT25 και συγκεκριμένων μετοχών θα πρέπει να μας καταστήσει περισσότερο πονηρούς. Πρακτικά, εάν στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση μας δοθούν επαρκέστερες ενδείξεις θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό το ενδεχόμενο».

Πράγματι η συνεδρίαση της Παρασκευής -ειδικότερα προς τα τελευταία 5-10΄- επιφύλασσε ακόμη περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Που εάν τις συνεκτιμήσουμε με αυτές του 4ημέρου 17-20 Ιουνίου, μας ισχυροποιούν το ανοδικό σενάριο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.305,93 μονάδες με άνοδο 2,77%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,03% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,68%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χημικά (+8,76%), Εμπόριο (+5,55%) και Ακίνητης Περιουσίας (+4,58%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν μεταξύ άλλων τα Μέσα Ενημέρωσης (-7,09%) και οι Ασφάλειες (-3,60%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: AXON Συμμετοχών (38,71%), Cyclon (37,52%), Revoil (30%), Προοδευτική (21,5%), Χαιδεμένος (20,74%), Medicon (20,32%), Spider (18,37%), Hellas OnLine (18,22%), Περσεύς (16,53%) και Τεχνική Ολυμπιακή (14,48%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος (-35,88%), Πήγασος Εκδοτική (-28%), Μύλοι Κεπένου (-22,92%), Αθηνα (-19,79%), Γενική Τράπεζα (-14,22%), Σελόντα (-14,04%), Altec (-13,79%), Άλκο (-12,04%), Βαράγκης (-11,76%) και Forthnet (-11,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v