Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές «ψήφισαν» οι επενδυτές

Με ισχυρά κέρδη η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές. Η «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων και ο ρόλος του rebalancing. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι ξένοι. Η ψυχρολουσία της ΕΥΔΑΠ και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, η απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και το συνεχιζόμενο rebalancing, που δεν αποκλείεται να ενταθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που διαμόρφωσαν κλίμα και διαθέσεις στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ξεκινώντας από το αποτέλεσμα των χθεσινών Ευρωεκλογών, απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει διαχειρίσιμο για τον Κυβερνητικό συνασπισμό, που θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του Κυβερνητικού σχήματος, βάζοντας στην Κυβέρνηση και τυπικά "ανεξάρτητους" βουλευτές, προσπαθώντας έτσι να ενδυναμώσει την βουλευτική του δύναμη.

"Μερική εκεχειρία" λόγω τουριστικής περιόδου, αλλά μακρά προεκλογική περίοδο βλέπουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός έχασε περίπου 11% από την δύναμή του, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, έστω και αν το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ευνοήθηκε από αυτή την σημαντική αποδυνάμωση.

Εν τω μεταξύ η "αλλαγή σκυτάλης" στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Πειραιά (ο επερχόμενος Δήμαρχος έχει δηλώσει ενάντιος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δεν ήλθε σήμερα σε επαφή με το θετικό πρόσημο) μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις και τους εν εξελίξει διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων (απόλυτα ενδεικτική η σημερινή "διστακτική" κίνηση της μετοχής του Ελλάκτωρα).

Στο ρεπορτάζ του ο Φώτης Κόλλιας υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια εξακολουθεί να έχει λόγο στα χωροταξικά ζητήματα που συνδέονται με τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Η έγκριση των χωροταξικών σχεδίων αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των συμφωνιών παραχώρησης του Ελληνικού ή του Αστέρα με βάση τις προβλέψεις των σχετικών διαγωνισμών (!)

Αφήνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, που κατ΄ αρχήν τιμολογήθηκε θετικά από την Αγορά, αλλά αναμένεται να επιστρέψει πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων και να επιφέρει ουκ ολίγες εσωκομματικές διεργασίες, ο επόμενος παράγοντας που διαμόρφωσε το ημερήσιο πρόσημο σε επιμέρους Δεικτοβαρή τίτλο, ήταν η απόφαση του ΣτΕ για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 8,53 ευρώ (-7,68%), ενώ αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,51 ευρώ γυρίζει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε το rebalancing "δύο ταχυτήτων", αφ΄ ενός από αυτούς που περιμένουν και νέα αύξηση της στάθμισης των Τραπεζικών τίτλων και αφ΄ ετέρου από αυτούς που κινήθηκαν πιο "σίγουρα" προχωρώντας σε τοποθετήσεις στις μετοχές των Eurobank και Viohalco.

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της Eurobank εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, ενώ αποχωρούν τα Ελ. Πετρέλαια.

Από την ίδια ημερομηνία οι τίτλοι των Eurobank και Viohalco εισέρχονται στον FTSE25, στην θέση των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass.

Συμπερασματικά, οι Τραπεζικοί τίτλοι, μαζί με τις μετοχές των Ελ. Πετρελαίων, Σωλ. Κορίνθου, Frigoglass, Eurobank και Viohalco (+7,06% και "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις από εγχώριους θεσμικούς, που είχαν μηδενίσει θέσεις όταν ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω αλλαγής έδρας) αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν οι τελευταίες "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν την σημασία τους μιας και δημιουργήθηκε σημαντική πόλωση τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Αντιπολίτευση ενώ από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θέλει σύντομα Βουλευτικές εκλογές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση καλείται να καταλάβει πως πρέπει να αλλάξει πολιτική, μιας και οι άστοχοι φόροι σε μεγάλη μερίδα χαμηλών στρωμάτων, ειδικά, δεν οδηγούν πουθενά, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και τρόπους σκέψης για το πως θα καταφέρει να φέρει ανάπτυξη και συνάμα να γεμίσει τα Ταμεία της. Οι ξένοι από την άλλη, δεν δείχνουν (μέχρι στιγμής) να πτοούνται από πιθανό πολιτικό ρίσκο.

Τεχνικά, θα θέλαμε την λήξη μήνα πάνω από τα επίπεδα των 1220 μονάδων και πάνω από τις 388 για τον δείκτη κεφαλαιοποίησης, σενάριο που θα ενδυναμώνει την άποψη ότι τα πρόσφατα χαμηλά μπορεί να αποδειχθούν και πολύ σημαντικά μεσοπρόθεσμα χαμηλά.

Ο Τραπεζικός κλάδος, στο σύνολο του, μετά την πτωτική υπερβολή κατάφερε και έπιασε και πάλι τα strike των πρόσφατων ΑΜΚ χωρίς ακόμα να έχει δώσει αγοραστικά σήματα με εξαίρεση τον τίτλο της Eurobank.
Μπροστά μας έχουμε πιθανές αναβαθμίσεις από οίκους, αλλά μην ξεχνάμε πως το μεγάλο μας θέμα είναι η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά.

Πλέον μένει να δούμε αν η πρόσφατη πτώση αποτέλεσε απλά ένα διάλλειμα της μεγάλης ανοδικής κίνησης που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό και σε καμία περίπτωση τα επίπεδα που δοκιμάσαμε δεν πρέπει να χαθούν μιας και θα διακυβευτεί η τάση μας.

"Ο μεγάλος στόχος του 1450 παραμένει, ενώ η αλλαγές στην βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές στους δείκτες το επόμενο διάστημα" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κυριαρχία του "πράσινου" στα "μεγάλα" Ασιατικά ταμπλώ, με "κόκκινη εξαίρεση" το -0,01% του Hang Seng και τον Nikkei να είναι σε υψηλό ενός μήνα, βρίσκοντας στήριξη στην εκ νέου υποχώρηση του γεν, θετικό το κλίμα στην Ευρώπη (ξεχωρίζουν με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι DAX, IBEX 35, με τον πρώτο να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά), ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αργία σήμερα σε Λονδίνο (Spring Bank Holiday) και Νέα Υόρκη (Μemorial Day).

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύσταση "buy" για τη μετοχή της Εθνικής θέτει η Eurobank Equities ενώ προσθέτει τον τίτλο στα "top picks" της λόγω αποτίμησης. Η χρηματιστηριακή θέτει νέα τιμή-στόχο στα 3,2 ευρώ από 3,5 ευρώ μετά την ΑΜΚ της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα.

Στα 65,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε ετήσια βάση, θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για το α' τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, η οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 13,2 ευρώ και σύσταση "buy".

Στα 6,7 ευρώ, από 5,4 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Fourli η IBG σε έκθεση, στην οποία διατηρεί την σύσταση "buy". 

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 33 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1166,94 (-0,36%) και υψηλό τις 1199,26 μονάδες (+2,4%). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά τις 12.58 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1197,35 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1197,71 μονάδες με κέρδη 2,27%, συμπληρώνοντας πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων παρά τις αργίες σε Λονδίνο και NYSE, έφθασε τα 177,2 εκατ. από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ. ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχόλησαν" οι Εθνική και Eurobank (!)

Για ακόμα μία συνεδρίαση, ο Τραπεζικός κλάδος οδήγησε την ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,3% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ συνεχίστηκε και η κινητικότητα στα Τραπεζικά warrants, από όσους περιμένουν εξελίξεις.

Έτσι το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,70 ευρώ (+4,29%) με όγκο συναλλαγών 1650566 τεμ. της Εθνικής στα 0,9400 ευρώ (+14,63%) με συναλλαγές 1734975 τεμ. ενώ αυτό της Πειραιώς έκλεισε στα 1,03 ευρώ με κέρδη 4,04% και συναλλαγές 676112 τεμ.

Από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθαν (για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω) σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, MIG, Motor Oil, Frigoglass, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΔ, δεν έχει τελειώσει ο πωλητής στον Fourli, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στην Q&R.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με έκδηλη νευρικότητα και κατέληξε κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ το αξιοσημείωτο volatility αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.699 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.846, 14.880 για τον Ιούνιο, 965 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 1 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386,25)κινήθηκε μεταξύ 366,75 και 388,75 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (950.800 Alpha Bank, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.164), ΔΕΗ (1.482), Alpha Bank (2.273), Εθνική (7.077), Πειραιώς (3.088), ΟΠΑΠ (424), MIG (2.179), Eurobank(4.063), Μυτιληναίο (1.252), Ελ. Πετρέλαια (267), ΓΕΚ (800), Ελλάκτωρα (280), ΕΧΑΕ (171), Σιδενόρ (164), Τέρνα Ενεργειακή (216), Intralot (149).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE υποχώρησε το 42,5%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια, στα συνολικά 793 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, (454 δικαιώματα αγοράς και 339 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: ΕΚΤΕΡ (10.000 τεμ.)
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(134.088.428 τεμ.), Εθνική (6.788.095 τεμ.), Πειραιώς (20.166.398 τεμ.), Eurobank (1.297.532 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 337 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ και άλλα 100 δικαιώματα αγοράς, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v