Επικίνδυνες "βουτιές" κάτω από τις 1.300 μονάδες

Σε τιμές Μαρτίου 1997 επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας με σχετική ευκολία και το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, με το spread σε νέα ιστορικά υψηλά. Έντονες πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Βιοχάλκο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά και υψηλότερα των 1350 μονάδων, το spread για τα 10ετή Ελληνικά ομόλογα, σε νέα χαμηλά 14 ετών (και πλέον) ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που άφησε πίσω του με σχετική ευκολία και το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, γυρίζοντας σε τιμές Μαρτίου 1997, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δείχνει να χάνει και το ψυχολογικό όριο των 50 δισ ευρώ.

Τα αμέσως χαμηλότερα κλεισίματα για τον Γενικό Δείκτη στις 27/3/1997 (1295,37 μονάδες), 26/3/1997 (1280 μονάδες) και 24/3/1997 (1275,23 μονάδες).

Αν την Δευτέρα το επιβαρυμένο κλίμα δείξει επιδεινούμενο, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να αναζητήσει στήριξη προς την ζώνη 1249 – 1205 μονάδες.

Σε χαμηλά 14ετίας και πλέον και ο FTSE, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να συναντάται στις 7/1/1997 (573,71).

Για τον εν λόγω δείκτη, όχι μόνο χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, αλλά και η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 580 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να προσδιορίζεται στις 550 μονάδες και η οποία παραπέμπει σε τιμές Οκτωβρίου 1996, με ότι σύνθεση μπορεί να είχε ο εν λόγω δείκτης τότε.

Στο ίδιο αρνητικό μήκος κύματος και ο Τραπεζικός δείκτης, με νέα χαμηλά 14ετίας και πλέον και το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/1/1997 (935,94). Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 925 μονάδες και παραπέμπει σε τιμές Οκτωβρίου 1996 που η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφώς διαφορετική.

Όμως και εκτός Τραπεζικού ταμπλό η εικόνα δεν ήταν πολύ καλύτερη, ενώ αιφνιδίασε αρνητικά η εικόνα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο πρώτος όχι μόνο έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 6,80 ευρώ, αλλά έκλεισε και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με τις αμέσως επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,60 και 6,10 ευρώ.

Προβληματική, τεχνικά, εικόνα και για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, ο οποίος μετά την αποκοπή του πρόσθετου μερίσματος, σε κάθε αρνητική συνεδρίαση δίνει και χαμηλότερο κλείσιμο. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη οριοθετείται σχετικά μακριά και πιο συγκεκριμένα στα 12,04 ευρώ.

Καθίσταται για πολλοστή φορά πασιφανές οι “αρκούδες” διατηρούν, μονότονα, τα πάνω χέρι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου η ψυχολογία και η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου βρίσκονται στα τάρταρα και κάθε βραχύβια ανοδική διόρθωση θεωρείται περισσότερο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε λίγο καλύτερες τιμές και όχι σαν απαρχή ανοδικής αντίδρασης που θα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,34% και από τον Τραπεζικό δείκτη 3,84%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -8,25% και 23,49% αντίστοιχα.

Μόλις δύο οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο, από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,5%) και Jumbo (+0,2%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Αγροτικής και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-4,33%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Κύπρου και του 2% οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Εθνική.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 30 μονάδων, με υψηλό τις 1327,05 (10.46) και χαμηλό ημέρας τις 1297,27 (15.39) (κινούμενος μάλιστα μετά τις 12.58 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο), για να κλείσει τελικά στις 1297,36 μονάδες με απώλειες 1,88%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 78 εκατ. από τα οποία τα 6,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 13,45%.

Το reprofiling είναι πιο πιθανή λύση για το Ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, παρά κάποια άλλη που θα οδηγούσε σε κάποιας μορφής “κούρεμα”, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο. Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, η παράταση της ωρίμανσης των λήξεων των Ελληνικών ομολόγων (reprofiling) υπό τις περισσότερες συνθήκες δεν θα πυροδοτήσει διαγραφές mark-to-market.

Άρθρο της Wall Street Journal εστιάζεται στην πραγματική ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών να κατονομάσουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να κάνουν λόγο για reprofiling ή να επισημαίνουν κάθε φορά ότι πρόκειται για μία “ήπια” κίνηση πάντα με την σύμφωνη γνώμη εθελοντών επενδυτών.

”Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, ξεπεράστηκε στην Ευρώπη ένα ταμπού, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη «αναδιάρθρωση» χωρίς να χρειάζεται να τη συνοδεύει η λέξη «όχι»»”, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: “Ο Jean-Claude Juncker χρησιμοποίησε τους όρους «ήπια αναδιάρθρωση» και «αναδιάταξη» (reprofiling).

Η Christine Lagarde, η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και η επικρατέστερη Ευρωπαία υποψήφιος για το τιμόνι του ΔΝΤ, δήλωσε πως η όποια αναδιάρθρωση που θα δημιουργήσει ένα credit event είναι εκτός συζήτησης”. Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πραγματικός φόβος είναι να πυροδοτηθεί η εκταμίευση των αποκαλούμενων CDS, των ασφαλίστρων δηλαδή που καταβάλλονται στους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση ενός credit event.

Ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτικών όμως, δεν είναι αυτός. “Υπάρχει πρωτίστως ο φόβος ότι η Ελλάδα θα στιγματιστεί και μαζί της οι εταίροι της στην Ευρωζώνη. Κατά δεύτερον, υπάρχει ανησυχία ότι θα επιβραβευτούν ουσιαστικά οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ενάντια στην Αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης και πιο σημαντικό ακόμη, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να πυροδοτήσουν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων Χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία” εξηγεί η WSJ.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σχολιάζοντας την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Χωρίς κάποιο σημαντικό μακροοικονομικό στοιχείο που να μπορεί να επηρεάσει τις Αγορές, θα σταθούμε στις περιφερειακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή στη Ισπανία.

Φουντώνουν οι ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα από τη διαφαινόμενη ήττα των σοσιαλιστών. Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου των τοπικών Κυβερνήσεων μπορεί να φέρει στο φως στοιχεία για τα χρέη τους, που να οδηγήσουν την Ισπανία στην αγκαλιά του μηχανισμού διάσωσης” (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η Δευτέρα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης κατά τρεις βαθμίδες, σε Β+ από ΒΒ+ υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας να παραμένει σε Rating Watch Negative, ενώ δεν βλέπει "ήπια" αναδιάρθρωση ή re-profiling του Ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch είχε την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (από τους τρεις οίκους) για την Ελλάδα και αυτή η υποβάθμιση θα “απαιτήσει” από τη\ι Ελληνικές Τράπεζες αρκετά δισ ευρώ να προσκομίσουν στην ΕΚΤ, σαν πρόσθετες εγγυήσεις για τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν ενεχυριάσει.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Χρηματιστηριακή Αγορά αντικατοπτρίζει την χαμηλή αξιοπιστία και υψηλή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζουν την Χώρα στις Αγορές, τονίζει με έμφαση ο Θεόδωρος Κρίντας.

Και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνεται η συμμετοχή, στο Χ.Α., κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών που κινούνται αναλόγως του γενικότερου κλίματος, αλλάζοντας αποφάσεις και στρατηγικές ακόμα και μέσα στην μέρα.

Η έλλειψη σημαντικής ειδησεογραφίας που θα αποτελούσε τον θετικό καταλύτη, επιβεβαιώνει την χρηματιστηριακή ρήση: “ότι δεν ανεβαίνει κατεβαίνει”.

Από την άλλη πλευρά η παγιοποίηση ιδιαίτερα υψηλών spreads που ενσωματώνουν τον κίνδυνο της Χώρας, επιδρά καταλυτικά στην συντήρηση του αρνητικού κλίματος.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με πλαγιολισθητική τάση, μέχρις ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις εξόδου της Χώρας από τις συμπληγάδες του αυξημένου ελλείμματος και του θηριώδους χρέους.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να εμφανίζει μία αδύναμη εικόνα, επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη, μπορεί να απουσιάζει ένας ιδιαίτερα θετικός καταλύτης που θα βοηθούσε την Αγορά να ανακάμψει, ωστόσο στις τιμές των περισσότερων μετοχών – οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλά 14 ετών – φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί ακόμη και τα πλέον αρνητικά σενάρια για την Ελληνική οικονομία.

Η πιθανότητα μη καταβολής της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα εξυπηρετούσε καμία πλευρά, δηλαδή ούτε την Ελλάδα, ούτε και τους δανειστές της.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις, αν και πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην Αγορά, όπως άλλωστε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Μόνο ένα ισχυρό επιχειρηματικό deal μπορεί να προσθέσει αξία στην Αγορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ισχυρό ανοδικό ράλι σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα εξακολουθήσει να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση ή φήμη κυκλοφορεί, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υπό πίεση και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,89% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9736, τιμή εκκαθάρισης 572,08) κινήθηκαν μεταξύ 568,75 και 591 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 παρέμεινε στο 50%, ενώ ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε δραματικά στα 1.439 δικαιώματα (736 δικαιώματα αγοράς και 703 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (518100 Alpha Bank, 243000 MPB, 10400 Jumbo, 12300 Motor Oil, 24800 Eurobank, 33500 Coca-Cola, 100300 MIG, 8000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 10500 ΟΠΑΠ, 15300 Τιτάν, 18000 Ελ. Πετρέλαια, 18600 Βιοχάλκο, 22700 ΟΤΕ, 39200 Εθνική, 72800 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4712), Alpha Bank (651), Πειραιώς (590), Eurobank (837), ΟΤΕ (1124), Ταχ. Ταμιευτήριο (145), Αγροτική (692), ΔΕΗ (760), MIG (616), MPB (786), Μυτιληναίος (291), Ελ. Πετρέλαια (390), ΕΧΑΕ (108), Κύπρου (177), Motor Oil (121).

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,40 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank (50000 τεμ.), Εθνική (10000 τεμ.), ΟΤΕ (100000 τεμ.), Αγροτική (20854 τεμ.), ΔΕΗ (12665 ΤΕΜ.), Πειραιώς (150000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (300000 τεμ.), Εθνική (10000 τεμ.), Πειραιώς (475950 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8260266 τεμ.), Eurobank (16043074 τεμ.), Εθνική (12691132 τεμ.), Πειραιώς (12105009 τεμ.), MIG (6504054 τεμ.), Αγροτική (4716920 τεμ.), ΟΤΕ (4162653 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v