Σε επενδυτικό περιθώριο η Σοφοκλέους

Σημάδι της περιθωριοποίησης του ΧΑ η έλλειψη αντίδρασης και οι μετρημένες πράξεις ακόμη και μετά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Το ότι η αγορά δεν αντέδρασε θετικά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Βέβαια η αγορά δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα όσα παρουσιάσθηκαν και αυτό αποτυπώθηκε στην διακύμανση βασικών δεικτών, μετοχών από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Πρακτικά ο Γενικός Δείκτης δεν ξεπέρασε τις 1.510 μονάδες- πρώτη περιοχή αντίστασης σε μία ενδεχόμενη τεχνική αντίδραση, ο Ftse20 έφθασε έως τις 690 μονάδες για να γυρίσει χαμηλότερα από τις 675 που αποτελούν σημείο αναφοράς των τελευταίων ημερών.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωναν με νόημα παράγοντες της αγοράς, πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και το περίγραμμα των μέτρων που ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η διαφορά επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε (το μεσημέρι της 15/4) κατά 60 μονάδες στις 1.063 μονάδες βάσης, του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.570 μονάδες βάσης και του 2ετούς στις 1.700 μονάδες βάσης.

Παράλληλα το spread του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας κινείται στις 569 μονάδες βάσης, της Ισπανίας στις 197 μονάδες, ενώ της Ιρλανδίας -μετά και την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τη Moody's κατά 2 βαθμίδες- ενισχύεται στις 617 μονάδες βάσης.

Πρακτικά οι «αγορές» αποτίμησαν σαν…χλωμό και άτολμο το πρόγραμμα (που ανακοινώθηκε από τον Γ. Παπανδρέου) έδειξαν τις διαθέσεις τους πιέζοντας βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα.

Σε αυτή την συγκυρία το «ελληνικό πρόβλημα» συγχρονίζεται με το πρόβλημα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας την προεξόφληση διεύρυνσης του κύκλου χρέους κρατών της ΕΕ στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας «νέας Ευρώπης» στα πρότυπα που επιτάσσει το Βερολίνο.

Η αβεβαιότητα, επιφυλακτικότητα που κυριαρχούν διεθνώς αποτυπώνεται (και) στη νέα άνοδο της τιμής του χρυσού που φτάνει σε ακόμη ένα ιστορικό επίπεδο, υποχρεώνοντας τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους.

Ωστόσο η αδυναμία αντίδρασης ακόμη και για μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα των ξένων, στη μη ενεργοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων αγορών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ο μέτριος τζίρος- για ακόμη μία εβδομάδα- παραπέμπει στην απουσία «φρέσκου χρήματος», την στάση αποχής των ξένων, τις λιγοστές κινήσεις που γίνονται από εγχώριους παίκτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές.

Ακόμη την ανακοίνωση του προγράμματος διάθεσης μετοχικών πακέτων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ και ΤΤ) ακολούθησαν μετρημένες πράξεις και αυτές σε μετοχές εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων διαχειριστών.

Πέραν του ΟΤΕ, που ωστόσο φθάνει στα υψηλά του (…και κρύβει το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τα 7 ευρώ) και της ΔΕΗ επιβαρύνθηκε περαιτέρω η θέση των ΤΤ, ΑΤΕ που υποχώρησαν σε περιοχές στήριξης.

Παράλληλα το περιορισμένο ενδιαφέρον και για άλλες μη τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραπέμπει στην περιθωριοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία-περίοδο διαμόρφωσης σχηματισμού πυθμένα- δηλαδή του χαμηλότερου σημείου για ΓΔ και Ftse20.

Ενδεικτικά για τη μετοχή της Εθνικής οι αναλυτές εκτιμούν πως ολοκληρώνεται ο σχηματισμός που δημιουργεί μία πρώτη στήριξη στα 5,8 ευρώ και την ελάχιστη- τελευταία προς τα 4,6 ευρώ. Με βάση την τεχνική ανάλυση σε αυτή την ευρύτερη ζώνη εκτιμάται, πως θα καταγραφούν τα χαμηλότατα επίπεδα τιμών, ικανών να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες για τη συνέχεια.


-----

Όπως σημειώνει και ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την αγορά οι κυβερνητικές δηλώσεις στις οποίες είχαν επενδυθεί κάποιες προσδοκίες μερικής διαφοροποίησης του κλίματος.

Οι χαμηλοί τζίροι και η έλλειψη εγχώριων θετικών καταλυτών έχουν δώσει τα ηνία της αγοράς στην απαισιοδοξία και τον φόβο καθώς η αγορά εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από μια υποβόσκουσα αρνητική φημολογία υποβαθμίσεων χρεοκοπίας αλλά και αυξήσεων κεφαλαίων.

Επιπλέον μετά από ένα σημαντικό διάστημα αναμονής παρατηρείται κόπωση και φθορά στις προσδοκίες ανάκαμψης ή έστω υπόσχεσης για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ή πώλησης κρατικών συμμετοχών.

Σε μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν περιμένει κάτι από τα θεμελιώδη των εταιριών ή την οικονομία οι αναβολές είναι ότι χειρότερο για την οικονομία την στιγμή που άλλες αγορές εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά και αποδόσεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν την αγορά ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Ο λόγος ρίσκου προς απόδοση αντί να έχει στραφεί υπέρ των αποδόσεων παραμένει αρκετά υπολογίσιμος λόγω των ασαφών μεσοπρόθεσμων προοπτικών της αγοράς και των αβεβαιοτήτων που σχεδόν μονοπωλούν το οικονομικό προσκήνιο. Επιπλέον πέρα του δείκτη εξαγωγών δεν υπάρχει καμία απολύτως θετική ένδειξη βελτίωσης σε επίπεδο στόχων ή ρευστότητας που να δικαιολογεί κάποια διαφορετική προσέγγιση.

Η πρώτη τουλάχιστον εντύπωση που δίνεται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι κατώτερη των προσδοκιών και πάντως όχι τόσο σαφής όσο θα περίμενε η αγορά.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο μεσοπρόθεσμο σήμα πώλησης από τον MACD σε εβδομαδιαία βάση αναιρώντας ένα αρκετά ανθεκτικό σήμα σε χρόνο το οποίο ήταν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2010. Η πιθανότητα πλέον μιας υποχώρησης προς το επίπεδο των 1.350 μονάδων είναι πολύ αυξημένη καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει εξαντλήσει τα επίπεδα των «επιτρεπτών» αναλογιών της διόρθωσης από τις 1.747 μονάδες έχοντας μπει πλέον σε κύρια τάση.

Όλοι οι βασικοί κινητοί μέσοι έχουν δώσει σήματα πώλησης τα οποία είχαν αρκετά έγκαιρα δώσει ενδείξεις για την κατάληξη της παρατεταμένης εικόνας αδυναμίας της αγοράς. Το απαισιόδοξο σενάριο θα τεθεί σε επανεξέταση μόνο σε υπέρβαση των 1.550 μονάδων, επίπεδο καμπής για την διαγραμματική εικόνα του δείκτη.

Λόγω των παραδοσιακά εποχικών στεγνών τζίρων που παρατηρούνται την Μ. Εβδομάδα δεν αναμένουμε την κατάσταση να αλλάξει δραματικά στις επόμενες συνεδριάσεις. Το προφίλ μας εξακολουθεί να είναι συντηρητικό όσο η αγορά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη από πλευράς τζίρων και περιεχομένου".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.469,03 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,06% και ετήσια κέρδη 3,9%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 4,73%, ο Mid 30 με πτώση 4,62% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 5,47%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 14,5% ο κλάδος της Υγείας, 8,33% οι Τράπεζες και 7,2% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μόλις δύο κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες 1,55% και 0,41% στα Ταξίδια & Αναψυχή.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: CPI (46,43%), Γενική Εμπορίου (30%), Medicon (14,84%), Χατζηιωάννου (14,29%), Νίκας (13,33%), Eurodrip (12,07%), Χατζηκρανιώτη (9,33%), Βαρβαρέσος (9,09%), Nexans (7,42%) και Kαραμολέγκος (6,94%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός (-31,40%), Τεγόπουλος (-29,17%), Μουζάκης (-23,33%), ΔΟΛ (-20%), Εδραση (-20%), Βαλκάν (-19,61%), Πήγασος (ΚΟ) (-19,15%), Σέλμαν (-17,65%), Τεχνικές Εκδόσεις (-17,07%) και Δομική Κρήτη ( -16,89%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v