ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, 3Ε ανέσυραν το ΧΑ από τα χαμηλά

Οι τράπεζες συνέχισαν να δίνουν εικόνα έντονου προβληματισμού και χρειάστηκε να “επιστρατευτούν” οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και 3Ε ώστε ο ΓΔ να αναδυθεί από τις παρυφές των 1540. Πτώση για ΕΤΕ, Κύπρου.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δίνει εικόνα έντονου προβληματισμού και χρειάστηκε να “επιστρατευτούν” οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι του 20αρη, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να αναδυθεί από τις παρυφές των 1540 μονάδων και έτσι αν μη τι άλλο να κερδίσει κάποιο χρόνο.

Άλλωστε σε μόλις πέντε συνεδριάσεις και πιο συγκεκριμένα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 21/2/2011 (1754,17 μονάδες) μέχρι το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό (1543,64 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει περισσότερες από 200 μονάδες ξεπερνώντας τα όρια της ανεκτής διόρθωσης.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον Τραπεζικό δείκτη ο οποίος από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 21/2/2011 (1622,23 μονάδες) έως το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό (1346,44 μονάδες) οι απώλειες ξεπέρασαν τις 275 μονάδες.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα για τον Τραπεζικό κλάδο και επιβεβαιώνει όσους εδώ και καιρό υποστήριζαν ότι ο Μάρτιος θα είναι καθοριστικός μήνας όχι μόνο για την υπόθεση του Ελληνικού χρέους, αλλά και για τις εγχώριες Τράπεζες που καλούνται μεταξύ άλλων να απεξαρτηθούν και από την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ.

Οι γνωρίζοντες τον κλάδο εκτιμούν ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες μπορεί να συνεχίζονται, όμως δύσκολα θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις πριν την σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Μάλιστα σύμφωνα με την πιο απαισιόδοξη άποψη, στις Αγορές εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση χρέους (με κόστος και για τις Τράπεζες), ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για επιμήκυνση του δανείου της τρόικας.

Στις ανησυχίες για "κούρεμα" των ομολόγων προστίθενται οι φόβοι ότι υπό την πίεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για πρόσθετα σκληρά μέτρα, η Κυβέρνηση ενδέχεται να επιλέξει την αντιπαράθεση με τους πιστωτές και να οδηγήσει τη Χώρα σε πρόωρες εκλογές, δείχνοντας αδύναμη να αναλάβει μόνη της και εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος από τα νέα μέτρα και τις επιβαλλόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι σαφές για όσους παρακολούθησαν όλη την συνεδρίαση, ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν έπαιρνε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες ο τίτλος της Coca-Cola (ερχόταν από παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 22,1 ευρώ και την συνεδρίαση της 4/2) και ο οποίος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, για να ακολουθήσουν αργότερα οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, όμως και οι τρεις τίτλοι με σαφώς χαμηλότερο όγκο συναλλαγών, από τον πιεζόμενο Τραπεζικό κλάδο.

Υπό σημαντική πίεση ο τίτλος της Τρ. Κύπρου, όχι μόνο γιατί η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων ήταν σαφώς υποδεέστερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και διότι αποφάσισε όπως προτείνει σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου ύψους μέχρι 1.342 εκατ. ευρώ, όταν μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2010 ολοκλήρωσε την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και επανεπένδυση προμερίσματος.

Ασφαλώς και το -2,55% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για τους αρνητικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές.

Τουλάχιστον σημαντικός προβληματισμός για την συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (και αθροιστικές απώλειες 10,79%) και πλέον θέτει σε απόλυτη αμφισβήτηση την στήριξη των 6,80 ευρώ (χρειάζονται τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο), με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,50 και 6,10 ευρώ.

Ελάχιστοι οι τίτλοι και εκτός 20αρη που προσπάθησαν να αντιδράσουν ανοδικά συνδυάζοντας αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη με “αξιοπρεπείς” συναλλαγές.

Αντίθετα ικανός αριθμός μετοχών έκλεισε με σημαντικές απώλειες που δεν δικαιολογούνται από τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών και είναι αποτέλεσμα παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street στον απόηχο των θετικών ειδήσεων από τον μεταποιητικό δείκτη Chicago PMI που αναρριχήθηκε στις 71,2 μονάδες από 68,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 67,4 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εντοπίζουν την “λειψυδρία” ειδήσεων και εκτιμούν ότι ο βραχυπρόθεσμα ο χρόνος έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ τις φθοράς των αποτιμήσεων στη Σοφοκλέους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα ηγηθεί του διορθωτικού κλίματος, αν επαληθευτούν οι προγνώσεις – εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Τράπεζες φέτος δεν θα έχουν να επιδείξουν κάποια αξιόλογη επίδοση σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η προτεραιότητα παραμένει η κεφαλαιακή επάρκεια ενώ τα μεγέθη τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε πίεση αντανακλώντας την εγχώρια ύφεση που βρίσκεται ενδεχομένως στην αιχμή της.

Αν σε αυτό προστεθούν και τα αρνητικά σενάρια για πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τότε τα πράγματα ασφαλώς και δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα για μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως είναι η Σοφοκλέους.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν ταυτόχρονα και η τελευταία για τον μήνα Φεβρουάριο που αποδείχθηκε οριακά αρνητικός τόσο για τον Γενικό Δείκτη (-1,03%), όσο και για τον Τραπεζικό (-0,97%).

Να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του δεύτερου μήνα του χρόνου, η πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και “πυκνή άφιξη” στις θέσεις της δεύτερης τετράδας και διαμορφώνεται ως εξής:

Coca-Cola (7,23 δισ), Εθνική (6,48 δισ), ΟΠΑΠ (4,83 δισ), ΟΤΕ (3,65 δισ), ΔΕΗ (2,6 δισ), Alpha Bank (2,56 δισ), Κύπρου (2,51 δισ), Eurobank (2,5 δισ).

Δίχως αμφιβολία, στο ταμπλό του 20αρη, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο επικράτησαν κατά κράτος.

Από τις θετικές εξαιρέσεις οι ΟΤΕ (+3,33%), ΟΠΑΠ (+2,58%), Coca-Cola (+1,96%) και Πειραιώς (+1,23% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Με μικρότερα κέρδη οι Βιοχάλκο, Τιτάν και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες από Κύπρου (-8,5%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, του 3% οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και MPB και του 2% οι Αγροτική και Motor Oil. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 46 μονάδων με χαμηλό τις 1543,64 μονάδες (12.08) και υψηλό ημέρας τις 1589,58 μονάδες (16.46) και έκλεισε τελικά στις 1576,86 μονάδες με απώλειες 0,4%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 137 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν διαφαίνεται ο θετικός καταλύτης για την Αγορά, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας, επισημαίνοντας ότι “Ως το λιγότερο απογοητευτικές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν σχετικά με τη συνένωση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα νέας προσπάθειας συνένωσης ή συνεργασίας των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο είναι πλέον εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι η οιαδήποτε φημολογία μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα, αλλά τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Άλλωστε και οι εξελίξεις στο εξωτερικό μάλλον συνάδουν προς την επιδείνωση του αρνητικού κλίματος παρά στη βελτίωση.

Η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη πάνω από τα $100/bbl την περασμένη εβδομάδα και πολύ περισσότερο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μάλλον φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση επιτοκίων και στη συνέχεια στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλά και οι εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο δεν αμβλύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς το κάθε Κράτος-Μέλος προσπαθεί να διαφυλάξει και να προωθήσει τα συμφέροντά του.

Η σημαντική εκλογική ήττα της Κυβέρνησης Μέρκελ στο Κρατίδιο του Αμβούργου, η διαφαινόμενη αντίθεση της Γερμανικής Βουλής στην αγορά Κρατικού χρέους από το European Financial Stability Fund (θα τεθεί προς ψήφιση στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να “σκληράνει” τη στάση της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου) και ουσιαστικά η μετάθεση των όποιων προσδοκιών για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους (ότι ισχύει και για την Ιρλανδία) ή και για τη εξυπηρέτησή του με πιο ευνοϊκά επιτόκια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα”.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι θα δράσει κατασταλτικά (όσο αυτό βέβαια λειτουργεί) παρά προληπτικά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική του εικόνα και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. οι πρώτες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 1550 – 1540 μονάδες και για τον FTSE στις 730 – 725 μονάδες.

Σε περίοδο “επικίνδυνης” αναμονής έως την άκρως σημαντική για τα οικονομικά τεκταινόμενα της Ελληνικής οικονομίας, Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εισέρχεται το Χ.Α. αφήνοντας όμως αισθητή τη διαγραμματική ένδειξη βραχυχρόνιας κορύφωσης στην περιοχή των 830 για το μελλοντικό συμβόλαιο Μαρτίου του FTSE ASE 20, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εν λόγω future παρουσιάζει επίσης και ο όγκος συναλλαγών των 43448 συμβολαίων, που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών ημερών και στο στενό εύρος των 772 με 747 μονάδων, σημάδι πιθανής αλλαγής τάσης και κίνησης κάτω από τη στήριξη των 700 μονάδων.

Η εγκατάσταση τώρα της τιμής του Sweet Crude Oil πάνω από τα 96$ θα προκαλέσει ανοδική κίνηση προς την αντίσταση των $109, γεγονός, που θα επιφέρει έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τριγμούς στη μέχρι πρότινος μεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία των διεθνών Αγορών.

Το “trigger signal” θα δοθεί με τη καθοδική διάσπαση των 1290 και 7100 μονάδων για τα future των δεικτών του S&P 500 και DAX 30 αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο κ. Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), επισημαίνει τον προβληματισμό που δημιουργεί η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, έστω και αν σήμερα αντέδρασε από την επαφή με την περιοχή των 1348 μονάδων.
 
Αν η αντίδραση έχει διάρκεια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανάδυση του εν λόγω δείκτη έως τις 1420 μονάδες. Αντίθετα καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1348 μονάδων οδηγεί προς το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων και την ισιχυρότατη στήριξη των 1277 μονάδων.

Η Αγορά έχει αυξήσει το βαθμό μεταβλητότητας μετά τις “αστοχίες” που έχουν καταγραφεί σε επίπεδο Τραπεζικών deals, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και η Αγορά σήμερα “έκανε αυτό που έπρεπε”, καθώς αντέδρασε μετά την επαφή με τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1545 μονάδες), για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις όλα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αν και η ταχύτητα της διόρθωσης θα μπορούσε να δικαιολογήσει βραχυπρόθεσμα κάποιο δυνατότερο ανοδικό “ράλι ανακούφισης” προς το παρόν η στάση αναμονής για αγορές εκτιμάται ότι είναι μάλλον η ενδεδειγμένη τακτική καθώς η έλλειψη καταλυτών δεν βοηθά ιδιαίτερα στην αύξηση των εισροών στην εγχώρια Αγορά και μοναδικός οδηγός για την βελτίωση του κλίματος είναι πλέον οι εξελίξεις που αφορούν την σύνοδο κορυφής στις 11 Μαρτίου η οποία απέχει ακόμα αρκετά από το να χαρακτηριστεί ως θετική παράμετρος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση με πτωτικές διαθέσεις και κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη σε ανάλογη κίνηση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8945, τιμή εκκαθάρισης 735,6) κινήθηκαν μεταξύ 716 και 740,5 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (40000 Coca-Cola, 355000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5807), Alpha Bank (2922), Πειραιώς (1590), Eurobank (1099), ΟΤΕ (2220), MIG (934), Κύπρου (1550), Ταχ. Ταμιευτήριο (1222), ΔΕΗ (502), Μυτιληναίος (714), MPB (3312), Ελλάκτωρ (227), Intralot (149), Ελ. Πετρέλαια (565), ΟΠΑΠ (758), Coca-Cola (230), ΕΧΑΕ (247), ΓΕΚ (312).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (33911 τεμ.), Eurobank (29210 τεμ.), Πειραιώς (76862 τεμ.), Εθνική (280495 τεμ.), ΟΤΕ (11520 τεμ.), MPB (550000 τεμ.), Κύπρου (201597 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13953731 τεμ.), Eurobank (14603391 τεμ.), Εθνική (21763523 τεμ.), Πειραιώς (6771295 τεμ.), MPB (11317420 τεμ.), Κύπρου (5853608 τεμ.), MIG (4300381 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v