Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, αλλά με ερωτηματικό ως προς την έκβαση, μπαίνει η κυβέρνηση μετά το Πασχαλινό διάλλειμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί σήμερα σύσκεψη στο Μαξίμου.
Παρά τα θετικά μηνύματα από την ευρωπαϊκή πλευρά, το τοπίο παραμένει θολό. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr την Μ. Πέμπτη, οι «θεσμοί» δεν έχουν καταλήξει (ακόμα...) στο εάν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Μαϊου, θα «κλείσει» τη διαπραγμάτευση ή εάν θα παραπέμψουν τις αποφάσεις... για τις 24 Μαϊου.
Τον σχετικό «προβληματισμό» ανέπτυξαν χθες στο πρακτορείο Reuters «δύο αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις», ρίχνοντας νέες σκιές στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή, κυρίως, πλευρά.
Σύμφωνα με κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα, «το καλό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup της 9ης Μαϊου και να παραπεμφθεί η άλλη συμφωνία, για την ελάφρυνση του χρέους, στις 24 του μήνα».
Το κακό; Να μείνουν όλα για το δεύτερο Eurogroup, δηλαδή στο «και ένα» των χρονικών ορίων, δεδομένου ότι από τις 25 Μαϊου και μετά «η Ευρώπη θα ασχολείται μόνο με το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου».
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι το δεύτερο Eurogroup οφείλεται (και) στο γεγονός πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ΔΝΤ, δεν έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτή συμφωνία για το χρέος.
Αυτή την εκδοχή την «φωτογράφισε» και ο ίδιος ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ την Μ. Τετάρτη, τονίζοντας ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να βρεθεί λύση στο θέμα των προληπτικών μέτρων «θα χρησιμοποιηθεί και προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
«Κόφτης» ναι, μέτρα όχι
Οσο για το πακέτο έκτακτων ή προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στη θέση της: ναι στη νομοθέτηση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης («κόφτη») εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 – όχι στη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
«Το πρόβλημα είναι νομικό, πολιτικό και ηθικό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κορυφαίος υπουργός που μετέχει στις «στενές» συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.
Ο ίδιος προσθέτει ότι εάν, τελικά, η ευρωπαϊκή πλευρά υιοθετήσει το αίτημα του ΔΝΤ για έκτακτα μέτρα «δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, ούτε το εκλογικό».
Ετερο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι, σε μία τέτοια εξέλιξη, «θα αποδειχθεί εάν ο Β. Σόιμπλε έχει άλλα σχέδια για το μέλλον και τη σύνθεση της της ευρωζώνης».
Το «πλην» και τα «συν»
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά μπαίνει στην νέα φάση της διαπραγμάτευσης με ένα «πλην» («η Ανάσταση δεν σήμανε τη νέα αρχή») αλλά με περισσότερα «συν» από όσα μετρούσε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα ακόλουθα:
* Οριστικοποιήθηκε το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δια στόματος Ντάισελμπλουμ αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης, δίνοντας την ανάσα που χρειαζόταν η κυβέρνηση μετά την ακύρωση της συνεδρίασης που σχεδιάζονταν για την ίδια ημέρα.
* Τα θετικά στοιχεία της Eurostat (0,7% πλεόνασμα το 2015 έναντι πρόβλεψης ΔΝΤ για έλλειμμα 2,26%) αποτελούν δυνατό όπλο στην Αθήνα και... στην Κομισιόν, η οποία αντιδρά στη νομοθέτηση έκτακτων μέτρων με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στην πρώτη γραμμή.
Από αυτή την άποψη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.
* Ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί δήλωσε την Μ. Πέμπτη ότι η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί... κατά 99%, έναντι ... 95% που είχε εκτιμήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ δύο ημέρες νωρίτερα.
«Το ΔΝΤ και οι Γερμανοί καρχαρίες»...
* Σε αντίθεση με πέρυσι, η Ελλάδα φέτος έχει συμμάχους στην ευρωπαϊκή πλερά. Εκτός από τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα προέβη εκ νέου χθες σε μία θεαματική δήλωση στήριξης της χώρας: «Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε, εκφράζοντας την στήριξή του στην κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή έχει τη σημασία της και για την εγχώρια πολιτική σκηνή, καθώς ο κ. Πιτέλα ηγείται μίας ευρωομάδας στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του οποίου κινείται στον αντίποδα: «να παραιτηθούν οι ανίκανοι, να μην γίνουν εκλογές και να δώσει λύση η παρούσα Βουλή, όλοι μαζί» σχολίασε (μέσω twitter) ανήμερα του Πάσχα η Φώφη Γεννηματά – δείχνοντας ότι επιμένει στην «οικουμενική» με τη συμμετοχή και της ΝΔ.