Η «προβληματική» εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση (σύμφωνα και με στελέχη της) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσε εκνευρισμό στο κεντρικό επιτελείο και μία «διαρκή σύσκεψη» χθες στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πλήρης αδυναμία εσωτερικής διαχείρισης του προσφυγικού και η συντήρηση ενός ιδιότυπου αντάρτικου για την πώληση του ΟΛΠ, με πρωταγωνιστή τον (διαφωνούντα) υπουργό Ναυτιλίας Δημήτρη Δρίτσα, έδωσαν το στίγμα σε ένα από τα πιο καθοριστικά διήμερα για την «τύχη» της αξιολόγησης.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο πέρασαν υπουργοί (σ.σ. όχι μόνο όσοι εμπλέκονται άμεσα στη διαπραγμάτευση), συνεργάτες και επιτελείς, με τους τελευταίους... «να τα ακούν» για τις αρρυθμίες του τελευταίου διημέρου.
Ισως και λίγο μετά το Πάσχα...
Οσον αφορά στην αξιολόγηση, το συμπέρασμα από τις χθεσινές διαρκείς συσκέψεις είναι ότι «θα κλείσει διότι πρέπει να κλείσει, έστω και με περαιτέρω υποχωρήσεις στο όριο των αντοχών μας» -τόσο στα κόκκινα δάνεια (όριο προστασίας μικρομεσαίων - ένταξη «πράσινων» δανείων στα υπό πώληση «κόκκινα»), όσο και στο ασφαλιστικό (επικουρικές) και το φορολογικό (όριο αφορολόγητου).
Η χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι «θα βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας τις επόμενες λίγες εβδομάδες, που δεν θα περιλαμβάνει ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους» άναψε νέες φωτιές: από τη μια, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν ανέφερε ως dead line το ορθόδοξο Πάσχα (1η Μαΐου) και, από την άλλη, η αναφορά στο χρέος επέτρεψε ερμηνείες για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ελαστικός ως προς το dead line εμφανίσθηκε πάντως και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης «θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα».
«Ως εδώ με αλληλέγγυους και ΜΚΟ»
Για την εσωτερική διαχείριση του προσφυγικού, η φράση «ως εδώ» κυριάρχησε στο Μαξίμου, μετά τα (νέα) επεισόδια στην Ειδομένη και το έκρυθμο κλίμα στον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για τους «αλληλέγγυους» και τις ύποπτες ΜΚΟ που ξεσηκώνουν (με φυλλάδια και άλλης μορφής προπαγάνδα) πρόσφυγες-μετανάστες, είτε για να μη μεταφερθούν οικειοθελώς σε κέντρα φιλοξενίας (Πειραιά), είτε να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, διότι «αν το κάνετε αυτό, μετά ο δρόμος για τη Γερμανία είναι ανοικτός» (Ειδομένη).
Τα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα, σε ειδική σύσκεψη υπό τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Ο κ. Τόσκας πήρε ήδη ανοικτά θέση (Real news) υπέρ του διαχωρισμού των «καλών και κακών» ΜΚΟ και «των διάφορων ανθρώπων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα».
Στα υπό εξέταση θέματα είναι και οι κινητοποιήσεις που κάνουν σχεδόν καθημερινά οι πλέον «θερμοί» πρόσφυγες-μετανάστες, κλείνοντας δρόμους ή αποκλείοντας τη σιδηροδρομική γραμμή.
Πέραν τούτου, εντείνονται οι ρυθμοί για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας -και δη σε κλειστούς/στεγασμένους χώρους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσοι μεταφέρονται σε σκηνές «το σκάνε».
Για τον λόγο αυτόν, εντοπίστηκαν χώροι που έχουν κτιριακές υποδομές (π.χ. παλιά εργοστάσια), με τον Στρατό να δουλεύει στο φουλ για τη διαμόρφωσή τους.
Πλην απροόπτου, σήμερα θα παραδοθούν 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά και άλλες τόσες στη Β. Ελλάδα, αλλά μένει να φανεί πόσοι πρόσφυγες-μετανάστες θα αποκρυνθούν οικειοθελώς από Πειραιά και Ειδομένη.
«Είπα-ξείπα» από Δρίτσα
Οσο για το ενδοκυβερνητικό θέμα που... ανοιγόκλεισε ο υπουργός Ναυτιλίας Δημήτρης Δρίτσας, προβάλλοντας δημοσίως την αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ στην Cosco;
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι «δεν υπάρχουν μιμητές του στο κυβερνητικό σχήμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα» και επίσης ότι «δεν υπάρχει θέμα Δρίτσα».
Απαντες συμφωνούν ωστόσο στην εκτίμηση ότι το «είπα-ξείπα» του υπουργού προκαλεί πλήγμα στη σοβαρότητα των κυβερνητικών στελεχών, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά (αντιθέτως...) που ένα στέλεχος δημιουργεί θέμα με δήλωσή του και αμέσως μετά εκδίδει ανακοίνωση ότι «η δήλωση παραποιήθηκε».
Για λόγους αξιολόγησης και κρίσιμων ψηφοφοριών, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να θέσει κανένα θέμα για καμία «ήπια» διαφοροποίηση.