Ο ελληνικός «γρίφος» θα λυθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Τα δύο προσχέδια συμφωνίας (της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, ξεχωριστά, με το ΔΝΤ) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βρεθούν στο «τραπέζι» της εαρινής συνόδου του Ταμείου, το οποίο θα θέσει την παράμετρο του χρέους. Από τη σύγκλιση που θα υπάρξει σ' αυτό ακριβώς το θέμα, θα εξαρτηθεί η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (είτε με χρηματοδότηση, είτε ως «σύμβουλος»), ή η αποχώρησή του.
Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα σημάνει το αίσιο τέλος της πολύμηνης εκκρεμότητας. Αν όχι; Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν συζητούν καν αυτό το ενδεχόμενο. Οι επαφές με αξιωματούχους («και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού») είναι συνεχείς, προκειμένου το αργότερο έως την Τρίτη να συνταχθούν τα δύο προσχέδια συμφωνίας.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα θα πηγάζουν από τις διαφορετικές εκτιμήσεις που έχουν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τη δυνατότητα της χώρας να πετύχει συγκεκριμένο πλεόνασμα (3,5%) το 2018, από το οποίο εξαρτάται το ύψος των μέτρων και το «από πού» θα προέλθουν τα 5,4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου.
Κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών επιτελών, η ευρωπαϊκή πλευρά «δεν είναι αδύνατον να δεχτεί» ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στο συμφωνημένο πλεόνασμα.
Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ ωστόσο οδηγούν σε σαφώς μικρότερο (1,5%) και γι' αυτό, λένε, θεωρείται δεδομένο ότι για να τα αποδεχτεί, θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους.
Άρα; «Πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους», η απάντηση, με την επισήμανση (ή την ελπίδα...) ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξεσπάσει νέα, μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση στην Αθήνα, με το προσφυγικό να μπαίνει σε νέες περιπέτειες, τις τρομοκρατικές απειλές να «παραλύουν» την ήπειρο και τη Βρετανία να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα «Brexit ή όχι».
Το πέμπτο και χειρότερο «κάηκε»
Οι ίδιοι επιτελείς απαριθμούν «3 συν ένα» σενάρια για την έκβαση της μάχης. Τονίζουν μάλιστα ότι η διαρροή στα WikiLeaks της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου «έκαψε» το χειρότερο: την παράταση της εκκρεμότητας μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να συνθηκολογήσει άνευ όρων η Αθήνα.
Τα κυρίαρχα σενάρια, όπως αναφέρουν, είναι:
* Να κλείσει θετικά η συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να την αποδεχθεί βάζοντας ως «αστερίσκο» την ελάφρυνση του χρέους. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, είναι... το καλύτερο δυνατό.
* Να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με παραμονή του Ταμείου εκτός προγράμματος. «Δύσκολο, καθώς οι 'σκληροί' Βορειοευρωπαίοι, με πρώτο τον Β. Σόιμπλε, θέλουν το ΔΝΤ εντός» -ως χρηματοδότη ή ως σύμβουλο παραμένει, λένε, θολό.
Σ' αυτό το σενάριο εντάσσεται και η... υποεκδοχή να αφήσει κλειστά τα χαρτιά του το Ταμείο, «μέχρι να υπάρξει σαφής θέση για το χρέος».
* Να μην υπάρξει συμφωνία με καμία πλευρά και να επιλεγεί η οδός της τμηματικής αξιολόγησης. Εν προκειμένω, οι απόψεις για την επικινδυνότητα αυτού του σεναρίου διίστανται: κάποια κυβερνητικά στελέχη την απορρίπτουν διότι «παρατείνεται η εκκρεμότητα και αποχαιρετάμε τα όποια επενδυτικά πλάνα», ενώ άλλα εκτιμούν ότι εάν η εν λόγω «λύση» συνοδεύεται με τμηματική χρηματοδότηση, «το κακό θα είναι διαχειρίσιμο».
Game over...
Την εκδοχή της... τμηματικής αξιολόγησης χωρίς χρηματοδότηση την αποκαλούν, απλώς, game over, «πρωτίστως για τη χώρα και δευτερευόντως για την κυβέρνηση που, απλώς, θα έχει ηττηθεί κατά κράτος».
5,4 δισ. τα μέτρα αλλά «ίσως και να μη χρειαστούν»
Προς το παρόν, το Μαξίμου επιχειρεί να καθησυχάσει τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές και τους πολίτες, καθώς οι πληροφορίες για μπαράζ μέτρων και νέα φοροκαταιγίδα έχουν ενσπείρει τον πανικό.
Αργά χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι:
Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. «Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ και μιλούσαν για success story, ενώ σήμερα καταστροφολογούν με 5,4 δισ. ευρώ».
Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν «και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι δήθεν οι κοριοί (σ.σ. WikiLeaks) χαλάνε τη δουλειά ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Kατά τις ίδιες πηγές, το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. «Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε...- γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη», η επισήμανση.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι από την έως σήμερα διαπραγμάτευση, η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και το ασφαλιστικό με σημαντικές ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των φορολογουμένων.
Παράλληλα, συνέχισαν την κόντρα με το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του...»