Την ανάγνωση ότι «χαμηλώνουν οι τόνοι» από πλευράς ΔΝΤ κάνει η κυβέρνηση, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη.
«Σε φραστικό επίπεδο αυτό εκτιμούμε και ελπίζουμε να επιβεβαιωθούμε στην πράξη», η επισήμανση στελέχους της, διευκρινίζοντας ότι το στοίχημα θα κριθεί «όχι τόσο στο τι κερδίσαμε από τη δημοσιοποίηση της (υποκλαπείσας) συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, όσο στο τι... δεν θα χάσουμε».
Οπερ σημαίνει, τα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) θεωρούνται δεδομένα, παρότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συζητήσεις για την αξιολόγηση με σαφώς ηπιότερους στόχους, αλλά η προσπάθεια στρέφεται στο να κρατηθεί σ' αυτό το ύψος ο πήχης και να μην εκτιναχθεί στα 7-9 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη προβάλει δημοσίως και επισήμως ο Πολ Τόμσεν.
Δεν υπάρχει plan B, μόνο plan A και... 5,5 δισ.
Βάσει αυτής της ανάλυσης (που κάνουν κεντρικά στελέχη), η ανάδειξη και αξιοποίηση στο έπακρον της υπόθεσης WikiLeaks είχε διπλό στόχο:
• Πολιτικό, προκειμένου η ευρωπαϊκή πλευρά να «τιθασεύσει» το ΔΝΤ.
• Επικοινωνιακό, ώστε το εγχώριο ακροατήριο (και οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές) να θεωρήσουν περίπου ως «αναγκαίο κακό» τα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Το ρίσκο πάντως των τελευταίων κινήσεων του Μαξίμου είναι τεράστιο, καθώς ουδείς θέλει... να σκεφτεί τι θα συμβεί, εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος Απριλίου -για τις 22 του μήνα διαβεβαίωσε μάλιστα προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας την κοινοβουλευτική ομάδα του (και τους πολίτες) το βράδυ της Δευτέρας.
«Δεν υπάρχει plan B παρά μόνο plan A: το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του.
Μέρκελ - Λαγκάρντ δεν έκρυψαν τη διαφορά τους
Οι ίδιες πηγές επιχειρούν «ανάγνωση πίσω από τις γραμμές» των δηλώσεων που έκαναν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη χθεσινή συνάντησή τους. Οπως λένε:
Αφενός, για πρώτη φορά ξεδίπλωσαν δημοσίως τις θέσεις τους για το «ελληνικό ζήτημα», καθώς μέχρι τώρα παρέπεμπαν «στους θεσμούς» και στις εν εξελίξει (ακόμα...) διαβουλεύσεις.
Αφετέρου, δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να κρύψουν τη διαφορά τους για το ζήτημα του χρέους.
Στην παράμετρο αυτή επικεντρώνει ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς η μεν επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» (από την οποία εξήρτησε την έλευση των επενδυτών), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να μεταθέτει το θέμα στο μέλλον, χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Τελετή... έναρξης και λήξης για το χρέος
Αυτήν ακριβώς τη σύνδεση βιωσιμότητας χρέους - επενδύσεων ανέδειξαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις τους χθες -σε μία επιπλέον προσπάθεια να διαψεύσουν τις φήμες ότι η Αθήνα «θυσιάζει» το θέμα του χρέους προκειμένου να πετύχει άμεση (και ανεκτή) αξιολόγηση.
Eπ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας μεταφέρει με την ακόλουθη «κοφτή» διατύπωση τη θέση του Μαξίμου, η οποία, όπως τονίζει, παραμένει αναλλοίωτη: «Το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο μέσα από μία απομείωση, για την οποία θα συζητήσουμε αμέσως μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όπως δεσμεύει όλα τα μέρη να πράξουν η συμφωνία του περσινού Ιουλίου».
Οπως έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο διευκρινίζει πως αυτό που (ευελπιστεί ότι) θα γίνει αμέσως μετά την αξιολόγηση είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, με την... τελετή λήξης να τοποθετείται στα τέλη του χρόνου.