Μητσοτάκης: Οι εξαγωγές είναι οι πρεσβευτές μας

«Οι εξαγωγές έχουν φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των αποδοχών του πολίτη θα συνεχίσει να είναι σταθερή και συνεχής», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με την Βόρεια Μακεδονία, μίλησε για «παράνομη και προκλητική στάση».

Μητσοτάκης: Οι εξαγωγές είναι οι πρεσβευτές μας

«Οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής Οικονομίας και επιχειρηματικότητας (…)» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην 49η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη:

«Έχουμε πια τη δυνατότητα να προσελκύουμε ξανά πίσω τις γενιές του brain drain που εγκατέλειψαν τη χώρα για το εξωτερικό τα προηγούμενο χρονικό διάστημα (…) Η βελτίωση των αποδοχών του πολίτη θα συνεχίσει να είναι σταθερή και συνεχής. Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις με στοχευμένα μέτρα (…)

Έχουμε την πρώτη θέση διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (…)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον, ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%, μιας και το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ.

Είπε, ακόμη:

«Η ακρίβεια επιμένει ακόμα στα τρόφιμα αλλά έχουμε και διαφορετικά κενά που υπάρχουν σε Ελλάδα και Ευρώπη και γι’ αυτό απέστειλα την επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν. Δεν γίνεται μεγάλες εταιρείες να ακολουθούν άλλες πολιτικές από χώρα σε χώρα.

Το συζητήσαμε και πρόσφατα στη συζήτηση για την Ενιαία Αγορά αλλά πως εξηγούνται οι διαφορές στις τιμές στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες. Να υπάρχει μια πιο συνολική ματιά για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλες τις χώρες.

Η ανεργία υποχώρησε πάνω από 8 μονάδες την τελευταία 5ετία ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά. Ήταν το πρώτο διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο όμως χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις.

Το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος στο 9%. Αυξάνεται η παραγωγική βάση της χώρας, δεν είμαστε μόνο οικονομία υπηρεσιών αλλά και στη μεταποίηση πάμε καλά, ενώ έχει βελτιωθεί και το οικονομικό κλίμα. Ο Βορράς πρωταγωνιστεί στη μεταποίηση καθώς η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητη. Ο ρόλος των εξαγωγικών εταιρειών θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός».

«Παράνομη και προκλητική στάση»

Αναφορικά με την Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και καταθέσαμε πρόταση μομφής, όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη παραχωρούσε εθνότητα και γλώσσα, μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας, ναρκοθετώντας έτσι το μέλλον».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 19, προειδοποιήσαμε ότι η Συμφωνία δεν θα πρέπει να ακυρωθεί γιατί αργότερα δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Και ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτήν την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου. Βλέποντας ωστόσο την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια, μείναμε επιφυλακτικοί στην αποδοχή των μνημονίων που συνόδευαν τη συμφωνία».

Οι εξελίξεις, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «δυστυχώς μας δικαίωσαν και η στάση της νέας προέδρου και των υποστηρικτών της, και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική, για αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει».

Αιχμές ο πρωθυπουργός άφησε και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν τη συμφωνία να μας ζητούν τώρα να ακυρώσουμε τα μνημόνια, την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στη σύγκριση μεταξύ των «αληθινών πατριωτών και των πατριωτών του γλυκού νερού», αλλά και στην ανάγκη σταθερότητας και συνέχειας μετά τις ευρωεκλογές. «Εννοώντας τη σταθερότητα ως σιγουριά και όχι ως στασιμότητα», διευκρίνισε.

Ξόρκισε δε την αποχή και υπογράμμισε πως «η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες».

Με πληροφορίες  ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v