Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Αποταμιεύστε γιατί χανόμαστε

Αποταμιεύστε γιατί χανόμαστε

Η υγιής ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε βάθος χρόνου. Οι δεκαετίες του 1950 και του 1960 έχουν ένα πολύτιμο μάθημα να μας δώσουν για το πώς χρηματοδοτούνται τέτοιες επενδύσεις χωρίς αύξηση του εξωτερικού χρέους.

Μην τιμωρείτε κι άλλο τη μισθωτή εργασία

Μην τιμωρείτε κι άλλο τη μισθωτή εργασία

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν ακόμη μια χρονιά πέρυσι τη μερίδα του λέοντος σε φόρους εισοδήματος, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την πολιτεία να συνεχίζει την πολιτική της φορολογικής αφαίμαξής τους μέσω πληθωρισμού.

Η οικονομική ανάπτυξη θέλει εμπιστοσύνη

Η οικονομική ανάπτυξη θέλει εμπιστοσύνη

Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να οδηγήσουν σε υγιείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο διάστημα. Ομως, η κολλητική ουσία που καθιστά εφικτή την οικονομική επιτυχία και ευημερία μακροχρόνια είναι η εμπιστοσύνη.

Ανάπτυξη χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν γίνεται

Ανάπτυξη χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν γίνεται

Αν η Ελλάδα θέλει να επιτύχει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1% της τελευταίας 40ετίας θα πρέπει να εξάγει πολύ περισσότερο και να προσελκύσει περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις. Με το σημερινό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης φαντάζει δύσκολο.

Η τεχνολογία κυριαρχεί: Από τη Cisco και την Intel στην Nvidia

Η τεχνολογία κυριαρχεί: Από τη Cisco και την Intel στην Nvidia

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι αρκετά πολιτικοποιημένες, υπό την έννοια ότι οι αναλυτές αφιερώνουν πολύ χρόνο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων. Όμως, αυτές δεν είναι οι πιο σημαντικές μεταβλητές για την οικονομική πρόοδο μακροχρόνια.

Χρηματοοικονομική βόμβα νετρονίου

Η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων μπορεί να έχει περάσει, όμως, τα απόνερα αυτής της περιόδου συνεχίζουν να είναι μαζί μας και να μας δοκιμάζουν.

Η γήρανση του πληθυσμού φέρνει πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κι άλλες χώρες της Δύσης εμφανίζει δυσκαμψία, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να είναι πιο συντηρητικές με τα επιτόκια. Μερικοί συνδέουν την άνοδο και την επιμονή του πληθωρισμού με το γκριζάρισμα του πληθυσμού.

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται

Η κυβέρνηση και άλλοι φίλοι της καυχιούνται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο ρυθμό στην ευρωζώνη. Επιπλέον, επιζητούν περισσότερες επενδύσεις για καλύτερες μέρες. Όμως, κάτι πολύ σημαντικό λείπει. 

Το παράδοξο της ελληνικής κατανάλωσης

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας έχει γίνει καραμέλα στο στόμα πολιτικών, αναλυτών και επιχειρηματιών επί δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει. Η σημασία της κατανάλωσης στην ανάπτυξη. Κι εδώ όμως παρατηρείται κάτι παράδοξο.

Από το Καστελόριζο του 2010 στο 2024: Σε αρκετά δεν βάλαμε μυαλό

Η συμπλήρωση 14 χρόνων από το διάγγελμα του ΓΑΠ με το οποίο ανακοίνωσε την είσοδο της Ελλάδας σε μνημόνιο από το Καστελόριζο θα έπρεπε να είναι ημέρα αναστοχασμού, προβληματισμού και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος

Η S&P, η Moody’s και η Ελλάδα

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά για την Ελλάδα;

Η παγίδα των ξένων αποταμιεύσεων: Από το χρεοστάσιο του 1932 στο σήμερα

Η παγίδα της δημογραφικής κρίσης και ο Elon Musk

Τα γεωπολιτικά και ο σκύλος που δεν γαβγίζει

Ηλεκτρονικός πόλεμος και drones made in Greece

H απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και η διαφθορά

Το φάντασμα του Βόλκερ, ο Τραμπ και η Λαγκάρντ

Το Ταμείο Ανάκαμψης απειλείται με αποτυχία

v