Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητά ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς

Και για τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. «Δεν θα με σταματήσουν», διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Για «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων» μιλούν μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Χαμάς: «Εξισώνουν τον θύτη με το θύμα».

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητά ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, δήλωσε στο CNN ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Καν. 

Ο Καν είπε ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς -τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ-Μάσρι, τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Al Qassem και πιο γνωστό ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό αρχηγό της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση φέρνει τον Νετανιάχου παρέα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Μια επιτροπή δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Καν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Καν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο Καν.

Όταν κυκλοφόρησαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε αυτή την πορεία δράσης, ο Νετανιάχου είπε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ανώτερων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα ήταν μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Καν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Είπε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις του για τη δικαιοδοσία, να υποβάλει προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

Για αντισημιτισμό κατηγορούν το Διεθνές Δικαστήριο οι Ισραηλινοί

Αντιδρούν οι Ισραηλινοί πολιτικοί αξιωματούχοι αφού ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είπε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. 

Ο ίδιος ο Νετανιάχου αναμένεται να δημοσιεύσει μαγνητοσκοπημένη δήλωση αργότερα σήμερα.

Στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «σκάνδαλο» την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης γι' αυτόν και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε εμένα ούτε εμάς», είπε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

 

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτηρίζει «εξωφρενική» την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι «δείχνει τον βαθμό στον οποίο το διεθνές δικαστικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση».

«Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα μονομερές πολιτικό βήμα που ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο», γράφει στο X, «και παραβιάζει όλους τους βασικούς κανόνες του δικαστηρίου»

Ο ίδιος αποκαλεί «εξωφρενικές» οποιεσδήποτε προσπάθειες να παραλληλιστούν οι ηγέτες της Χαμάς και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποιος ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο και ποιος βίασε, έσφαξε, έκαψε και απήγαγε αθώους πολίτες και οικογένειες», δεσμεύεται, προσθέτοντας ότι αναμένει «όλοι οι ηγέτες στον ελεύθερο κόσμο να καταδικάσουν απερίφραστα αυτή την κίνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ μίλησε για έγκλημα ιστορικών διαστάσεων, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στις μάχες στη Γάζα.

«Το Κράτος του Ισραήλ διεξάγει έναν από τους πιο δίκαιους πολέμους που διεξήχθησαν στη σύγχρονη ιστορία, μετά την καταδικαστέα σφαγή της τρομοκρατικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε.

«Από τη μια, έχουμε μια δημοκρατική χώρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τον τρόμο και από την άλλη, τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Γκαντς.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι «η αβάσιμη συκοφαντία του Καρίμ Χαν κατά του Ισραήλ έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή στις νομικές του ενέργειες κατά της μόνης δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

«Η συκοφαντία δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιτύχει όλους τους δίκαιους πολεμικούς στόχους του», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «δεν θα δεχτεί σύγκριση με τη Χαμάς», δεδομένου ότι το ένταλμα του ΔΠΔ αφορά και τους ηγέτες της οργάνωσης.

«Δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, του Σινουάρ και του Ντεΐφ. Δεν υπάρχει τέτοια σύγκριση, είναι αδιανόητη και ασυγχώρητη», λέει.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ζήτησε επίσης εντάλματα εναντίον τριών ηγετών της Χαμάς -του Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Ισμαήλ Χανίγιε.

«Περιμένω από την αμερικανική διοίκηση να καταδικάσει τα εντάλματα σύλληψης. Πιστεύω ότι θα μας στηρίξουν», είπε ο Λαπίντ.

Ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου στηλίτευσαν επίσης την «αντισημιτική» απόφαση του ΔΠΔ να καταδιωχθούν οι Ισραηλινοί για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Οι Μπεζαλέλ Σμοτρίχ και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγορούν τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για αντισημιτισμό.

«Από την εποχή των ναζί είχαμε να δούμε τέτοια επίδειξη υποκρισίας και μίσους για τους Εβραίους, σαν αυτή που επιδεικνύει το δικαστήριο της Χάγης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σμοτρίχ. «Και οι ναζί για ηθική μιλούσαν...»

«Τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ είναι εντάλματα σύλληψης για όλους μας».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας πρέπει να αγνοήσουν τον αντισημιτικό εισαγγελέα και να εντείνουν την επίθεση κατά της Χαμάς, μέχρι να εξολοθρευτούν πλήρως», είπε από την πλευρά του ο Μπεν-Γκβιρ.

Χαμάς: Εξισώνουν τον θύτη με το θύμα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε στο Reuters ότι το ένταλμα σύλληψης εναντίον τριών ηγετών της οργάνωσης «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», προσθέτοντας ότι έτσι ενθαρρύνεται το Ισραήλ να συνεχίσει τον «εξοντωτικό πόλεμο». Αυτό αναφέρει και ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η Χαμάς υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Ζητά επίσης την ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν κατά ηγετών της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε ότι το αίτημα του ΔΠΔ για σύλληψη ηγετών της Χαμάς αποτελεί «σύγχυση μεταξύ θύματος και θύτη».

«Το ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, CNN, Τimes of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v