Θρίλερ με την τύχη του ιρανού προέδρου Ραΐσι

Αγωνιώδεις προσπάθειες να εντοπιστεί μετά την «σκληρή» προσγείωση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στη μεθόριο Ιράν-Αζερμπαϊτζάν. Συνεχείς έρευνες, στη μάχη και ο «Κοπέρνικος».

Θρίλερ με την τύχη του ιρανού προέδρου Ραΐσι

To αίτημα του Ιράν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ταχείας χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήχησε σαν προειδοποίηση ότι το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο όπου επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα μέλη της ηγεσίας της Τεχεράνης δεν έχει βρεθεί.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο βρέθηκε, αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών. Η Ερυθρά Ημισέληνος που έστειλε διασώστες στην περιοχή διαψεύδει ότι το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία αρχικά έκανε λόγο για ατύχημα αναγκαστικής προσγείωσης.

Η ομίχλη αλλά και οι νέες καταιγίδες περιπλέκουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις.

Το ατύχημα στη μεθόριο με Ιράν

«Θύμα ατυχήματος» σε ελικόπτερο αποκαλούσαν νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι ενώ περιγράφουν έρευνες σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν όπου πραγματοποιήθηκε «σκληρή» προσγείωση (hard landing).

Τρία ελικόπτερα μετέφεραν την ιρανική ηγεσία στο Αζερμπαϊτζάν και τα δύο είναι ασφαλή. Για το τρίτο διεξάγονται έρευνες, ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει προσευχές και οι ασάφειες συνεχίζονται.

Νωρίτερα έγινε λόγος για αναγκαστική προσγείωση στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή»..

 

Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει στο σημείο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη. “Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε αν ο πρόεδρος Ραϊσί βρισκόταν στο αεροσκάφος, που αποτελούσε μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.

Το πρακτορείο Irna επιμένει ότι το ελικόπτερο με επιβάτη τον ιρανό πρόεδρο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραϊσι ενώ αξιωματούχοι δίνουν ελπίδες αλλά και ενδεχόμενο ζώης σε κίνδυνο.

Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «πρόκρουση» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.

Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει φράγμα με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.

Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ατύχημα Ραϊσι: Ενεργοποιεί τον «Κοπέρνικο» η ΕΕ

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο» μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Υπουργό Εξωτερικών του» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v