ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα-κατηγορώ προς την κυβέρνηση για τις Πρέσπες

Άσκηση πίεσης και από Στ. Κασσελάκη για την ψήφιση των τριών μνημονίων που λιμνάζουν στο Μαξίμου από το 2019 συν οι κοινές πρωτοβουλίες Τσίπρα-Ζάεφ. Στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν επικεντρώνει η Χ. Τρικούπη, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα-κατηγορώ προς την κυβέρνηση για τις Πρέσπες

Στην άμεση υπογραφή από τη Βουλή των τριών μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας απαράδεκτο το επιχείρημα της κυβέρνησης για την πενταετή καθυστέρηση.

Δηλαδή, στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει τα τρία μνημόνια προς έγκριση για να μη φανεί “επισπεύδουσα”, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι βρίσκονται στα συρτάρια του Μαξίμου από το 2019: “επί πέντε χρόνια δεν τα φέρνει στη Βουλή για να μην φανεί ότι… επισπεύδει παρότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καλεί τους βόρειους γείτονες να σεβαστούν;”, τονίζει.

Για το έτερο επιχείρημα που διαρρέει η κυβέρνηση ότι δεν ψηφίζει τα μνημόνια για να έχει μέσον πίεσης προς τη Β. Μακεδονία, σχολιάζουν: “πρώτον, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν ως μέσον πίεσης το ενδεχόμενο ελληνικό ‘βέτο’ για την ένταξή τους στην ΕΕ. Πόσα μέσα πίεσης χρειάζεται; Δεύτερον, το Μαξίμου υπονοεί ότι εδώ και πέντε χρόνια ήξερε ότι, κάποια στιγμή, θα κέρδιζαν τις εκλογές στην γείτονα οι εθνικιστές και κρατούσε στα συρτάρια τα τρία μνημόνια για να τους πιέσει;”…

Επ΄ αυτού, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι το εθνικιστικό κόμμα VMRO της Β.Μακεδονίας είναι “αδελφό” με τη ΝΔ αφού ανήκουν και τα δύο στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, το ΕΛΚ. Οπότε θέτουν και το τρίτο ερώτημα: εάν προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΝΔ θα ζητήσει την αποπομπή του από το ΕΛΚ;

“Για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους…”

Η Κουμουνδούρου αποδίδει τους ακραίους χαρακτηρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην αμηχανία του Μαξίμου από τις εξελίξεις, αφού από τη μια οφείλει να υπερασπίσει τη Συμφωνία και από την άλλη ξέρει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους “υπερπατριώτες” εντός και εκτός ΝΔ “και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο”.

“Αντί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τον εκπρόσωπό του να χαρακτηρίσει καθ’ έξιν πολιτικούς απατεώνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επειδή αξιώνουν τουλάχιστον την κύρωση των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας από την ελληνική Βουλή. Φθάνει πια, έχουν κουράσει με την πατριδοκαπηλία τους”, απάντησε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωσε, μεταξύ άλλων: “έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους.

Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν”.

Όπως αναφέραμε χθες, οι πρωταγωνιστές της Συμφωνία των Πρεσπών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησαν χθες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την πρακτική υπεράσπισή της.

Κατά τις πληροφορίες, οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Άβουλος-αμήχανος πρωθυπουργός απέναντι στον Ερντογάν

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν: “Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για ‘τουρκική μειονότητα’ στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας”, ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Ειδικά για την μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “συνιστά πρωτοφανές γεγονός το ότι ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» στον Τούρκο Πρόεδρο για την παράνομη μετατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε τέμενος, εστιάζοντας μόνο σε ζητήματα προσβασιμότητάς της από το κοινό”.

Ν. Ανδρουλάκης: Αργά ξύπνησε ο κ.Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο επίκεντρο του δικού του σχολιασμού βρέθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ, ως κόμμα, δεν επανήλθαν στις εξελίξεις στη Β.Μακεδονία. “Ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες”, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: “Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του ‘Αττίλα’. Γι’ αυτό και η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”.

Για το θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Μονής της Χώρας, σημείωσε δηκτικά ότι “αργά ξύπνησε ο κ. Μητσοτάκης” διότι από το 2020 είναι διακηρυγμένες οι προθέσεις του Ερντογάν τόσο για τη Μονή όσο και για την Αγία Σοφία.

Για τις εξελίξεις στη βόρεια γείτονα, η Χ. Τρικούπη παραμένει στην προχθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου:

“Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, σε ‘Μακεδονία’ αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση. Δυστυχώς, αποτελεί μια αναμενόμενη ενέργεια που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε προχθές για ‘ζητήματα' που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά. Αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v