FTX: Αποζημίωση με τόκο στα θύματα της κατάρρευσης

Στα $11 δισ. ανέρχεται το ποσό που χρωστάει στους πιστωτές το αμαρτωλό ανταλλακτήριο FTX, το οποίο άφησε τεράστια τρύπα και οδήγησε τον τότε CEO, Sam Bankman-Fried, σε φυλάκιση 25 ετών. Ωστόσο διαθέτει 16,3 δισ. δολ. σε μετρητά! Ο ρόλος του Solana.

FTX: Αποζημίωση με τόκο στα θύματα της κατάρρευσης

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets - https://bitmarkets.com/el/?promo=euro2day&utm_source=euro2day&utm_medium=website


Άλλο ένα θαύμα συνέβη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Και τι θαύμα! Το μοναδικό στην οικονομική ιστορία, όπου ένας νεκρός αναστήθηκε… από μόνος του.

Αναφερόμαστε στο αμαρτωλό ανταλλακτήριο FTX, στο οποίο υπήρξε παραδειγματική κακοδιαχείριση. Υπενθυμίζουμε πως την περίοδο 2021-2022 η ηγετική ομάδα του ομίλου χρησιμοποιούσε τις καταθέσεις των πελατών (φυσικά εν αγνοία τους) προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτυχημένες (κατά κανόνα) επενδύσεις.

Αποτέλεσμα; Δημιούργησε μια τεράστια τρύπα δισεκατομμυρίων και οδήγησε τον τότε CEO, Sam Bankman-Fried, σε φυλάκιση 25 ετών. Μια ποινή που επιβλήθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για απάτη και ένα σωρό ανάλογες κατηγορίες.

Πού είναι το θαύμα; Ότι ενώ οι άτυχοι πελάτες που έχασαν τα χρήματά τους ανέμεναν να λάβουν ως αποζημίωση ένα ελάχιστο ποσοστό από το κεφάλαιό τους, τελικά όχι μόνο θα το λάβουν στο ακέραιο αλλά και με τόκους! Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας εκκαθάρισης και νυν διευθύνων σύμβουλος του FTX, John Ray, κάνοντας λόγο για «ένα απίστευτο αποτέλεσμα».

Με την ολοκλήρωση της ρευστοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων, το FTX αναμένεται να διαθέτει έως και 16,3 δισ. δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Ωστόσο το ποσό που χρωστάει στους πιστωτές του είναι μόλις 11 δισεκατομμύρια!

Ανάλογα με τον τύπο της απαίτησης, κάποιοι θα λάβουν ακόμα και το 142% των χρημάτων που τους χρωστούσε το FTX. Παρ' όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία θα λάβει το 118% των χρημάτων που είχαν στην πλατφόρμα την ημέρα που χρεοκόπησε. Η αποπληρωμή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως δήλωσε ο John Ray, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προτείνουμε ένα σχέδιο που προβλέπει την επιστροφή του 100% των ποσών πτωχευτικών απαιτήσεων συν τους τόκους».

Για να αντιληφθείτε για το μέγεθος του… θαύματος, οι απαιτήσεις των πιστωτών άλλαζαν χέρια στη δευτερογενή αγορά σε τιμές ακόμα και 3 σεντς ανά δολάριο! Τόσο ικανοί στάθηκαν οι εκκαθαριστές; Μήπως κατάφεραν να ανακαλύψουν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία του Sam Bankman-Fried;

Τίποτα από όλα αυτά. Απλά ανέβηκε σημαντικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων και κυρίως του Solana, του οποίου υπήρξαν νομίσματα σε μεγάλη ποσότητα στο χαρτοφυλάκιο του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου. Τον Νοέμβριο του 2022, όταν συνέβη η χρεοκοπία, η τιμή του Solana ήταν 12 δολάρια, ενώ τώρα διαπραγματεύεται στα 140. Μάλιστα είχε φτάσει, πριν ένα δίμηνο, πάνω από τα 200 δολάρια.

Η αλήθεια είναι πως το θαύμα γίνεται… μικρότερο, αν σκεφτούμε πως τα χρέη της FTX ήταν αποτιμημένα σε δολάρια, ενώ πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν στο σύνολό τους σε κρυπτονομίσματα και μερίδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του χώρου. Μία από αυτές ήταν η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic. Η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε από μια ομάδα πρώην στελεχών της OpenAI, οι οποίοι παραιτήθηκαν μετά από διαφορές που είχαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο Sam Altman. Το μερίδιο από αυτή την εταιρεία και μόνο πουλήθηκε τον Μάρτιο για 824 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πιστωτές, πολλοί από τους οποίους είναι απλώς πρώην χρήστες της πλατφόρμας, θα λάβουν στο σύνολό τους τα χρήματα που έχασαν, αλλά σε δολάρια. Ωστόσο, αν τα είχαν αφήσει σε κρυπτονομίσματα, τώρα θα ήταν πολύ πιο ωφελημένοι.

Αυτό ακριβώς το επιχείρημα επικαλέστηκαν οι δικηγόροι του Bankman-Fried κατά τη διάρκεια της δίκης. Υποστήριξαν ότι η αναμενόμενη αποπληρωμή όλων των καταθετών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και να αποτελέσει ελαφρυντικό. Μάλιστα με θράσος ισχυρίστηκαν ότι αν δεν είχαν επέμβει οι εκκαθαριστές και δεν είχαν παγώσει τους λογαριασμούς της εταιρείας, θα μπορούσε η διοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο.

Ο δικαστής τούς έβαλε στη θέση τους απορρίπτοντας τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον παραπλανητικό και παράλογο. Όπως ανέφερε: «Ένας κλέφτης που παίρνει τα λάφυρά του στο Λας Βέγκας και στοιχηματίζει με επιτυχία τα κλεμμένα χρήματα δεν δικαιούται μείωση της ποινής του».

Υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις, φυσικά ελάχιστες, όπου εταιρείες χρεοκόπησαν αλλά κατάφεραν να αποπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους. Όπως για παράδειγμα το 2021, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία τα κατάφερε επειδή οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας των ανωμαλιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της πανδημίας. Ποτέ όμως το άνοιγμα, η μαύρη τρύπα των δισεκατομμυρίων, δεν ήταν τόσο μεγάλη. Η περίπτωση της FTX ήταν συγκρίσιμη με την απάτη της Enron ή του Bernie Madoff.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν διοριστεί επικεφαλής στην εκκαθαριστική ομάδα στην FTX, ο John Ray ήταν ο επιβλέπων της Enron. Διορίστηκε πρόεδρος της εταιρείας κατά τη διαδικασία πτώχευσης το 2004. Πέρασαν πέντε χρόνια για να ξετυλίξει τις δραστηριότητές της, επιστρέφοντας τελικά περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων των πιστωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v