Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβούτογλου: Δεν θα αφήσουμε την Αζάζ να πέσει στους Κούρδους

Αν προσπαθήσουν οι Κούρδοι αντάρτες να προσεγγίζουν πάλι την Αζάζ, θα αντιμετωπίσουν "τη σκληρότερη αντίδραση", προειδοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ απειλεί να αχρηστεύσει την αεροπορική βάση Menagh.

Νταβούτογλου: Δεν θα αφήσουμε την Αζάζ να πέσει στους Κούρδους

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πόλη Αζάζ στη βόρεια Συρία να "πέσει στα χέρια" των Κούρδων ανταρτών YPG και οι αντάρτες αυτοί θα αντιμετωπίσουν τη "σκληρότερη αντίδραση", αν προσπαθήσουν να προσεγγίσουν πάλι την πόλη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του για την Ουκρανία, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι μαχητές του YPG θα είχαν καταλάβει τον έλεγχο της Αζάζ και της πόλης Ταλ Ριφάατ νοτιότερα, αν δεν είχαν δεχθεί τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού το σαββατοκύριακο. 

"Τα στοιχεία του YPG αναγκάστηκαν να φύγουν αγύρω από την Αζάζ. Αν προσεγγίσουν πάλι θα δουν τη σκληρότερη αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Αζάζ", τόνισε. 

Ο ίδιος προειδοποίησε πως θα καταστήσει "άχρηστη" την αεροπορική βάση Menagh της Συρίας, αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή, ενώ προειδοποίησε τους Κούρδους αντάρτες να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του Ευφράτη.

Δεν εξετάζουμε αποστολή στρατού στη Συρία

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε τις αναφορές που έφεραν Τούρκους στρατιώτες να έχουν εισέλθει το Σαββατοκύριακο στη Συρία, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν εξετάζει αποστολή στρατού στη γειτονική της χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιλμάζ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως «δεν είναι αλήθεια». «Δεν υπάρχει σκέψη Τούρκοι στρατιώτες να εισέλθουν στη Συρία».

Η κυβέρνηση της Συρίας υποστηρίζει πως τουρκικές δυνάμεις φέρονται να ήταν μεταξύ των 100 ενόπλων που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο με 12 φορτηγάκια που έφεραν βαρύ οπλισμό, σε μια επιχείρηση που στόχο είχε να μεταφέρει προμήθειες προς τους αντάρτες που μάχονται στη Δαμασκό.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία βοηθά νέους τζιχαντιστές να μπουν στη Συρία

Εν των μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά "νέες τζιχαντιστικές ομάδες και ένοπλους μισθοφόρους" να διεισδύσουν στη Συρία παράνομα, για να αναπληρώσουν τα αποσπάσματα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. 

"Η Μόσχα εκφράζει την πιο σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών αναφορικά με το γειτονικό κράτος", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μεντβέντεφ: Δεν έχουμε σχέδια... για μία συνεχή παρουσία στη Συρία

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να διατηρήσει επ' αόριστον τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα σχεδιάζει να βοηθήσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ στην εκπλήρωση του στόχου του για την αποκατάσταση του ελέγχου του καθεστώτος της Δαμασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απάντησε:

"Δεν έχουμε σχέδια... για μία συνεχή παρουσία στη Συρία. Έχουμε έναν απολύτως πεπερασμένο, συγκεκριμένο στόχο", σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ρωσική κυβέρνηση.

 

Εσμαϊλί: Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον συριακό εναέριο χώρο

Εν τω μεταξύ, έτοιμο να πολεμήσει τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία παρουσιάζεται το Ιράν, με τον ταξίαρχο της πολεμικής του αεροπορίας Φαρζάντ Εσμαϊλί να δηλώνει την Κυριακή πως η χώρα του θα υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της Συρίας, εάν υποβάλλει τέτοιο αίτημα η Δαμασκός.

Συγκεκριμένα, ο Εσμαϊλί μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και δήλωσε ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Συρία δίχως έγκριση από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα καταλήξει σε ήττα.

Ταυτόχρονα ο ταξίαρχος της ιρανικής αεροπορίας δεν απέφυγε να πλέξει το εγκώμιο των Σύρων και της κυβέρνησης, που επί μία πενταετία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών.

Πύραυλοι πλήττουν σχολείο και νοσοκομείο στην Αζάζ

Και ενώ συνεχίζεται ο "πόλεμος δηλώσεων", ένας νοσοκόμος και δύο κάτοικοι της πόλης Αζάζ δήλωσαν πριν από λίγο ότι τουλάχιστον 14 πολίτες σκοτώθηκαν από πυραύλους που έπληξαν νοσοκομείο παίδων, ένα σχολείο και άλλα κτίρια στην Αζάζ. Όπως αναφέρουν, πέντε πύραυλοι έπληξαν το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης και ένα σχολείο που βρίσκεται κοντά, στο οποίο είχαν καταφύγει πρόσφυγες. Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως οι πύραυλοι ήταν ρωσικοί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v