Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλήσεις του Αμερικάνου και οι αβάσιμες εγχώριες φήμες

Ποιο μεγάλο ξένο fund μειώνει θέσεις σε τράπεζες και λοιπές μετοχές. Τα ραντεβού σε Αθήνα και Λονδίνο και ο προβληματισμός για την αξιολόγηση που δικαιώνεται. Γιατί είναι αβάσιμες οι εν Ελλάδι φήμες για τις τράπεζες.

ΧΑ: Οι πωλήσεις του Αμερικάνου και οι αβάσιμες εγχώριες φήμες

Το πόσο εύκολο ήταν, εν μέσω διεθνούς νευρικότητας, να σπάσει το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο story των εγχώριων τραπεζών ήταν γνωστό σε όλους, ήδη από τον Νοέμβριο.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά παραγνώρισε την επίσκεψη προ δύο εβδομάδων στην Αθήνα στελεχών από περίπου 10 funds που συμμετείχαν στις πρόσφατες ΑΜΚ των τραπεζών.

Η λάμψη των Prem Watsa και J. Paulson, επικεφαλής των Fairfax και Paulson & Co, έκρυψαν την παρουσία στελεχών από την Capital, τη Fidelity, τη Wellington, τη Schroder's κ.ά.

Κάποιοι εξ αυτών, όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, έφυγαν προβληματισμένοι μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τις διοικήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων. Οι ανησυχίες τους δεν διασκεδάστηκαν ούτε με τη συνάντηση που ακολούθησε στο Λονδίνο με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. Από τις θέσεις της κυβέρνησης και τη στάση των θεσμών διέκριναν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στο ασφαλιστικό.

Όχι στα νούμερα αλλά στη φιλοσοφία προσέγγισης. Κάτι που από χθες, χάρη στις δηλώσεις και τις διαρροές των θεσμών, έγινε ευρέως αντιληπτό. Οι πωλήσεις ενός εκ των παραπάνω funds ξεκίνησαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ταλαιπωρούν όχι μόνο τραπεζικούς τίτλους (Alpha, Eurobank) αλλά και μετοχές όπως αυτές των Frigoglass, Ελλάκτωρ κ.ά.

Το fund δεν αποεπενδύεται, αλλά μειώνει επιθετικά θέσεις ενώ το γεγονός ότι από χθες ενισχύθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον προσφέρει ελπίδες ότι οι πωλήσεις του θα ολοκληρωθούν από τούδε και στο εξής χωρίς ισχυρές αναταράξεις.

Την ίδια στιγμή, η βίαιη πτώση των τραπεζών που έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και 0,11 φορές τη λογιστική τους αξία (σ.σ. Πειραιώς, χωρίς να συνυπολογίζονται τα CoCos) προσφέρει έδαφος για αβάσιμες αλλά δηλητηριώδεις φήμες.

Τίποτε σοβαρό δεν πρόκειται να γίνει την Παρασκευή, όπως διαδίδεται. Ούτε υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασισθεί ξαφνικά η υπαγωγή των εγχώριων τραπεζών στο stress test.

Τέλος, περίπτωση bail in δεν υπάρχει άμεσα, παρά μόνο αν πτωχεύσει το Δημόσιο. Και τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει μέχρι τον Ιούλιο και την πρώτη σημαντική εξωτερική πληρωμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v