Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία

Σε απέραντο πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το έδαφος της πολύπαθης χώρας, όπου συγκρούονται με απίστευση σφοδρότητα ο κυβερνητικός στρατός, οι τζιχαντιστές, ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ενώ εσχάτως στο παιχνίδι μπήκαν και οι Τούρκοι.

  • Real.gr
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία
Σε απέραντο πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το έδαφος της πολύπαθης χώρας, όπου συγκρούονται με απίστευση σφοδρότητα ο κυβερνητικός στρατός, οι τζιχαντιστές, ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ενώ εσχάτως στο παιχνίδι μπήκαν και οι Τούρκοι.

Ο στρατός της Τουρκίας ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων της YPG που μάχονται στο Χαλέπι και την τελευταία εβδομάδα φάνηκε να έχουν βλέψεις ώστε να επεκτείνουν τα εδάφη που έχουν υπό την κυριαρχία τους.

Το γεγονός αυτό μόνο θετική ανταπόκριση δεν είχε από την Τουρκία, που ξεκίνησε με την σειρά της πολεμικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο να εξαπλωθούν επικίνδυνα -για τα σύνορά της- οι κούρδοι μαχητές.

Σε δηλώσεις του την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να πέσει στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής η πόλη Αζάζ, επισημαίνοντας ότι αν οι άνδρες του YPG προσεγγίσουν εκ νέου το μέρος, θα δεχθούν ακόμα σκληρότερη επίθεση.

Μάλιστα στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στην Ουκρανία δήλωσε πως ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε σε ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στην πόλη Αζάζ σκοτώνοντας πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά. Επεσήμανε παράλληλα πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει οποιεσδήποτε δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα σε κρατικά ΜΜΕ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως "τρομοκρατική οργάνωση" στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός "πολύ αποφασιστικού" τουρκικού "ανταποδοτικού χτυπήματος".

"Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την ουκρανική απόδοση των δηλώσεών του. "Η Ρωσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι ύποπτες για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου", συνέχισε. "Ο αληθινός σκοπός της Ρωσίας (στη Συρία) είναι να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να συνεχίσει τον πόλεμο", είπε ακόμη ο Νταβούτογλου.

Από την πλευρά της η Συρία κυκλοφόρησε σενάρια ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν πλάνο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της, προκειμένου να εκδιώξουν από τα εδάφη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με το καθεστώς του Ασαντ πάντως να διαμαρτύρεται έντονα και να ζητάει από τον ΟΗΕ να κάνει συστάσεις στους Τούρκους προκειμένου να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι. Η Τουρκία από τη πλευρά της διέψευσε τα παραπάνω, σήμερα, Δευτέρα, αφού ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί σε έναν χερσαίο πόλεμο στα Συριακά εδάφη.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Γιαλτζίν Ακντογάν, κατέστησε σαφές ότι η προώθηση των κούρδων μαχητών στο δυτικό κομμάτι του ποταμού Ευφράτη δεν θα μείνει αναπάντητη από την χώρα του, την ώρα που η Γαλλία εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχία της για τη νέα αυτή τροπή στο Συριακό.

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι οι τούρκοι θα συνεχίσουν να χτυπάνε θέσεις Κούρδων στο Χαλέπι λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο YPG να να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Ο στρατός απάντησε ικανοποιητικά και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Το Σάββατο εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να τους εκφράσει την επιθυμία του ώστε η Ρωσία να σεβαστεί την εκεχειρία και να σταματήσει τις υποστηρικτικές -στον στρατό του Ασαντ- αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν συμφωνήσει εντός της εβδομάδας να υπάρξει μια άτυπη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες και να διαφανεί αν υπάρχει διάθεση από τις δύο πλευρές για μια ομαλή πολιτική μετάβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v