Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επ. Ανταγωνισμού: Επανεξετάζει καταγγελίες φανοποιών κατά ασφαλιστικών

Από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι ασφαλιστικές εταιρίες και η AUDATEX Ελλάς σε καθορισμό εφαλτήριας τιμής εργατοώρας συνεργείων παροχής υπηρεσιών επισκευής αυτοκινήτων. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 11.4.2016.

Επ. Ανταγωνισμού: Επανεξετάζει καταγγελίες φανοποιών κατά ασφαλιστικών

Την επανεξέταση της καταγγελίας της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» κατά των εταιριών α) «AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», β) «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, γ) «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», δ) «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.», ε) «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και στ) της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», για παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/77, όπως ίσχυε, και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, κατόπιν αναπομπής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και το ΣτΕ της υπ' αριθ. 460/V/2009 απόφασης της Ε.Α, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 11.4.2016, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ αιτήσεων αναίρεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά των υπ' αριθ. 2132/2010, 2133/2010, 2134/2010 και 2135/2010 αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι οποίες ακύρωσαν την υπ' αριθ. 460/V/2009 απόφασή της για τυπικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι οι προαναφερόμενες ασφαλιστικές εταιρίες, μέτοχοι της AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, και η AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, ως ένωση επιχειρήσεων, παραβίασαν τα προαναφερόμενα άρθρα μέσω του καθορισμού εφαλτήριας τιμής εργατοώρας συνεργείων παροχής υπηρεσιών επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων στο πλαίσιο του συστήματος Audatex, ενός συστήματος ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης ζημιών αυτοκινήτων οχημάτων.

Επιπροσθέτως, κατά την Εισήγηση, η AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε. επέβαλε δεσμευτικούς κανόνες εφαρμογής της ανωτέρω τιμής στους χρήστες του συστήματος Audatex (ασφαλιστικές εταιρίες, πραγματογνώμονες, συνεργεία), υιοθέτησε κανόνες αποδοχής αιτημάτων αύξησης της εν λόγω τιμής από τα συνεργεία, καθόρισε το ύψος της αύξησης και εγκατέστησε μηχανισμούς παρακολούθησης των ανωτέρω κανόνων (όπως ο έλεγχος των εμπορικών και οικονομικών στοιχείων των συμβεβλημένων συνεργείων, η επιβολή ρήτρας πλέον ευνοούμενου πελάτη στις συμβάσεις με τα συνεργεία, ο ορισμός κατά αποκλειστικότητα πραγματογνωμόνων Audatex, η επιβολή όρου αποκλειστικής χρήσης του συστήματος Audatex από τους πραγματογνώμονες και η προώθηση ζημιών αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα συνεργεία).

Σύμφωνα με την Εισήγηση, δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για την ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v