Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία ανατρέπει τα δεδομένα στην απασχόληση

Νέα επαγγέλματα καλείται να δημιουργήσει η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει την επέλαση της τεχνολογίας. Ποια είναι τα κρίσιμα διλήμματα για τις πολιτικές ηγεσίες.

Αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους, άνθρωποι που μιλούν όχι σε άλλους ανθρώπους αλλά… στο κινητό τους. Η ζωή μας αλλάζει καθώς η τεχνολογία φέρνει τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητά μας, με άμεσες συνέπειες και στην απασχόληση. 

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα τεχνολογικής επανάστασης, όπως αναλύει ο Erik Brynjolfsson, καθηγητής του MIT, στον Murad Ahmed των Financial Times.

Ενώ στο πρώτο κύμα που ήρθε με τη βιομηχανική επανάσταση οι μηχανές ουσιαστικά λειτούργησαν ως οι μύες ενός ανθρώπου, στο δεύτερο αυτό κύμα αποκτούν και δυνατότητα «σκέψης». Ο καθηγητής διαχωρίζει αυτό το κύμα σε δύο φάσεις: στην πρώτη έπρεπε ένα μηχάνημα να προγραμματιστεί επακριβώς για τις κινήσεις που θα κάνει. Στη δεύτερη, που ακολουθεί, οι μηχανές αρχίζουν να σκέφτονται και μόνες τους αναλύοντας σειρά παραδειγμάτων.

Ακόμα και αν βρισκόμαστε μακριά από το σημείο που θα γίνουν οι μηχανές καλύτερες από τους ανθρώπους, τι θα σημάνει αυτό για την εργασία; Ο E. Brynjolfsson μιλά για την ανάγκη να βρεθούν νέα είδη απασχόλησης, που θα λειτουργούν παράλληλα με την τεχνολογική εξέλιξη.

Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν τεράστιες προκλήσεις και να σχεδιάσουν το μέλλον γρήγορα, πριν τους προλάβουν οι εξελίξεις.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v