Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 1.400 για τον ΓΔ

Με τον αέρα της έκπληξης από την S&P οι κινήσεις των επενδυτών, με τις τραπεζικές μετοχές να ορίζουν την τάση. Η βελτίωση του κλίματος στις αγορές και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 1.400 για τον ΓΔ

Σε πληθωρισμό και ΑΕΠ στις ΗΠΑ αλλά και σε οικονομικά αποτελέσματα συν τα γεωπολιτικά η προσοχή των επενδυτών και αυτή την εβδομάδα. Μετά τις απώλειες της προηγούμενης, μένει να φανεί εάν μπορούν να ανακάμψουν οι long, με στόχο τις πρώτες γραμμές αντίστασης.

Ενδιαφέρον το εάν και πώς θα αποτιμήσουν οι επενδυτές την έγκριση του πακέτου των -σχεδόν- 100 δισ. από τις ΗΠΑ προς Ουκρανία, Ταϊβάν, Ισραήλ, εξέλιξη που για μερίδα αναλυτών αποτελεί «λάδι στη φωτιά», που ειδικότερα για την Ουκρανία δεν προοιωνίζεται άμβλυνση της κατάστασης, συνακόλουθα διατήρηση της πίεσης στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συγκυρία και παρά την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση, η Γερμανία όχι μόνο αντιτίθεται στο ενδεχόμενο έκδοσης νέου κοινού χρέους αλλά ενίσταται ακόμη και για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ Ισπανία και Ελλάδα πιέζονται να παραχωρήσουν κι άλλα οπλικά συστήματα. Εχουν τη σημασία τους και αυτά, καθότι σε προεκλογική περίοδο η Ευρώπη.

Ανέκαμψαν νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, από 0,47% υψηλότερα τα futures του S&P500, από τις 17.737,36 ο DAX -μετά από εβδομάδα απωλειών 1,08% για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Από τις 1.392,62 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Με απώλειες (0,57%) στην εβδομάδα αλλά αντίδραση (0,84%) την Παρασκευή, δημιουργώντας ελπίδες στους long για το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 1.405 και 1.420 μονάδες. Προϋπόθεση το «γύρισμα» για τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο -μετά τη νέα διόρθωση 1,88% στην εβδομάδα αλλά με αντίδραση 0,50% την Παρασκευή, με αγοραστές και στις
4 μετοχές των συστημικών. Το ξεκίνημα είναι ανοδικό με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 1.400 μονάδες.

Εχοντας διορθώσει 3,88% ο ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν long από τις χαμηλότερες τιμές, με αφορμή είτε τη θετική έκπληξη της Standard & Poor's (βράδυ Παρασκευής) είτε τη διαφαινόμενη συμφωνία με τον SSM για το τελικό ύψος της χρηματικής διανομής προς τους μετόχους/επενδυτές. Η επιβεβαίωση της επενδυσιμότητας, της επιστροφής μετά από 12ετή «ανομβρία» στη διανομή μερίσματος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τον κλάδο. Θα φανεί στη συνέχεια, ξεκινώντας από σήμερα.

Από τις 3.378,85 μονάδες ο FTSE25, με αρκετά blue chips να έχουν αγοραστές την τελευταία εβδομάδα, «καύσιμο» τα οικονομικά αποτελέσματα, οι διεργασίες και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Sarantis και Mytilineos ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου 3μήνου -την ίδια ώρα η 1 στις 2 εισηγμένες δεν έχει δημοσιοποιήσει τα μεγέθη τέταρτου 3μήνου (!)-, εύλογα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο group Mytilineos.

Με προσαρμοσμένη τιμή σήμερα για τη μετοχή της Autohellas (αποκοπή μερίσματος 0,70/μτχ.), αύριο ανακοινώνουν μεγέθη 2023 οι Alpha Trust, Intrakat, Πλαστικά Θράκης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v