Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2024

Φέσι 20 εκατ. ευρώ και πλέον στην αγορά λιπασμάτων

Αντιμέτωπες με λουκέτο βρίσκονται δύο τουλάχιστον χονδρεμπορικές εταιρείες στον κλάδο των λιπασμάτων, ενώ αρκετές ακόμη βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημιές, μετά το «κανόνι» ύψους 20 εκατ. ευρώ και πλέον, που φέρεται να έριξε μεγάλη εταιρεία του χώρου, εκπρόσωπος μεγάλης, ξένης εμπορικής επιχείρησης, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου.

Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι 7 με 10 εταιρείες θα πληρώσουν κυρίως το μάρμαρο, αλλά ολόκληρος ο κλάδος θα αισθανθεί τις συνέπειες.

Όπως εξηγούν, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες του εξωτερικού ζητούσαν να πληρώνονται τοις μετρητοίς για να δίνουν εμπόρευμα στις ελληνικές. Η εταιρεία η οποία φέρεται να έπεσε έξω, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές από τους εδώ πελάτες της και εν συνεχεία λάμβανε χρηματοδότηση από τις τράπεζες για μέρος των επιταγών. Με αυτά τα λεφτά πλήρωνε τη μεγάλη ξένη εμπορική εταιρεία της οποίας ήταν εκπρόσωπος για τα επόμενα φορτία λιπασμάτων που έφερνε στην Ελλάδα.

Αν και οι όροι χρηματοδότησης από τις τράπεζες βελτιώθηκαν, π.χ. η χρηματοδότηση πήγε στο 90% της επιταγής από 60% στη διάρκεια της κρίσης, η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε. Σ’ αυτό συνέβαλαν αφενός τα κόστη της χρηματοδότησης των 6μηνιαίων (συνήθως) επιταγών και η μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής των λιπασμάτων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προφανώς, η εταιρεία, που άφησε τρύπα 20 εκατ. ευρώ και βάλε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έκανε σωστή διαχείριση τα τελευταία χρόνια. Τις συνέπειες θα τις αισθανθούν πολλοί, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι υπόλοιπες εταιρείες θα αυστηροποιήσουν τους όρους πώλησης λιπασμάτων προς τους πελάτες τους.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v