Οπλα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ενισχύσει τον στρατό του Τελ Αβίβ με πυρομαχικά. Ωστόσο εξακολουθεί να κρατά παγωμένη την αποστολή βομβών. Κόντρα με Ρεπουμπλικάνους.

Οπλα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε σε βουλευτές ότι στέλνει ένα νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ισραήλ, υποστήριξαν τρεις βοηθοί του Κογκρέσου.

Είναι η πρώτη αποστολή όπλων προς το Ισραήλ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αφού η ίδια έβαλε στοπ στην παράδοση άλλων όπλων -συνολικά 3.500 βόμβες-, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν σε μια επίθεση στη Ράφα.

Το πακέτο που αποστέλλεται περιλαμβάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 500 εκατομμύρια δολάρια σε οχήματα και 60 εκατομμύρια δολάρια σε βλήματα όλμων, είπαν οι βοηθοί.

Δεν υπήρξε καμία άμεση ένδειξη για το πότε θα σταλούν τα όπλα. Το Ισραήλ βρίσκεται τώρα επτά μήνες στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Η Wall Street Journal ανέφερε πρώτη τον παραπάνω σχεδιασμό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής σχεδίαζαν αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει την παράδοση επιθετικών όπλων για το Ισραήλ. Η κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση του Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι είχε σταματήσει τις αποστολές βομβών και θα μπορούσε να εμποδίσει τις μελλοντικές μεταφορές όπλων, εάν ο ισραηλινός στρατός εισβάλει σε κατοικημένες περιοχές της Ράφα στη νότια Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος είπε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο, εάν εγκρινόταν από το Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο δεν έχει επίσης πρακτικά καμία πιθανότητα στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί της Βουλής είναι κάπως διχασμένοι σχετικά με το θέμα και περίπου δώδεκα έχουν υπογράψει μια επιστολή προς την κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας ότι «ανησυχούν βαθιά για το μήνυμα» που εστάλη με την παύση της αποστολής βόμβας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v