Ουκρανός στρατηγός: Σκούρα τα πράγματα, δεν έχω άλλες εφεδρείες

Η επίθεση στο Χάρκοβο φέρνει στα όρια τον ήδη υποστελεχωμένο ουκρανικό στρατό. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Χαρκόβου και οι φόβοι για επίθεση στο Σούμι. Συνεχίζεται η μάχη στο Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανός στρατηγός: Σκούρα τα πράγματα, δεν έχω άλλες εφεδρείες

Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει μια «κρίσιμη» κατάσταση στα βορειοανατολικά της χώρας, έχοντας ελλείψεις σε προσωπικό καθώς προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση που προχωρά εδώ και αρκετές ημέρες, δήλωσε ανώτατος Ουκρανός στρατηγός στους New York Times.

Τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον εννέα οικισμούς και χωριά και αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να φύγουν.

«Η κατάσταση είναι στα όρια», είπε ο στρατηγός Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε βιντεοκλήση από ένα καταφύγιο στο Χάρκοβο. «Κάθε ώρα αυτή η κατάσταση κινείται προς το να γίνει "κρίσιμη"».

Η ζοφερή εκτίμησή του απηχεί εκείνες άλλων Ουκρανών αξιωματικών τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από το ότι είναι λιγότεροι, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις όπλων, ειδικά πυρομαχικών πυροβολικού, και όπλα αξίας 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες – που εγκρίθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες μετά από μήνες αδιέξοδο του Κογκρέσου – μόλις και μετά βίας έχουν αρχίσει να φτάνουν.

Όπως οι περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ο στρατηγός Budanov είπε ότι πιστεύει ότι οι ρωσικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά έχουν σκοπό να εκμεταλλευτούν τους ήδη περιορισμένους αριθμούς Ουκρανών στρατιωτών και να αποτρέψουν το να πολεμήσουν αλλού.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, παραδέχτηκε. Είπε ότι ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να ανακατευθύνει στρατεύματα από άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής για να ενισχύσει την άμυνά του στα βορειοανατολικά, αλλά ότι ήταν δύσκολο να βρει το προσωπικό.

«Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται είτε εδώ, είτε στο Chasiv Yar», είπε, αναφερόμενος στο ουκρανικό προπύργιο περίπου 120 μίλια νοτιότερα στο οποίο τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιτεθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Έχω χρησιμοποιήσει ό,τι έχουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε κανέναν άλλο στις εφεδρείες».

Ο στρατηγός Budanov εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις γραμμές τους και να σταθεροποιήσουν το μέτωπο εντός των επόμενων ημερών. Αλλά αναμένει από τη Ρωσία να εξαπολύσει μια νέα επίθεση βορειότερα του Χάρκοβο, στην περιοχή Sumy.

Μάχες τη Δευτέρα μαίνονταν στα περίχωρα του Vovchansk, μιας μικρής πόλης περίπου πέντε μίλια από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, βορειοανατολικά του Χάρκοβο. Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούσαν την πόλη, σύμφωνα με τον Denys Yaroslavsky, έναν υπολοχαγό που διοικεί μονάδα που μάχεται αυτή τη στιγμή εκεί.

«Ρίχνουν πέντε με επτά βόμβες κάθε τρία λεπτά», είπε ο υπολοχαγός Yaroslavsky σε τηλεφωνική συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας.

Το Vovchansk είχε πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο και οι τοπικοί αξιωματούχοι αγωνίζονται να εκκενώσουν τους 200 με 300 κατοίκους που έχουν απομείνει. Ο Hryhoriy Shcherban, ένας εθελοντής που βρισκόταν στο Vovchansk το πρωί της Δευτέρας, είπε ότι είχε λάβει περισσότερα από 200 αιτήματα για εκκένωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τρέχουμε τριγύρω προσπαθώντας να βρούμε τις διευθύνσεις. Η Ρωσία βομβαρδίζει τον δρόμο εκκένωσης», είπε. «Μπορείς να ακούς εκρήξεις όλη την ώρα».

Η προέλαση στο Vovchansk ακολούθησε εβδομάδες προειδοποιήσεων από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με στόχο να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στα βορειοανατολικά. Αυτές οι προειδοποιήσεις έγιναν πραγματικότητα νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα κατά μήκος δύο βασικών γραμμών - η μία αμέσως βόρεια του Χάρκοβο και η άλλη περίπου 12 μίλια ανατολικά, γύρω από το Vovchansk.

«Ο εχθρός αυτή τη στιγμή σημειώνει τακτική επιτυχία», αναγνώρισε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας σε δήλωση νωρίς τη Δευτέρα. Ο Ουκρανός διοικητής που ήταν υπεύθυνος για το βορειοανατολικό μέτωπο απολύθηκε και αντικαταστάθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει ως επί το πλείστον σε έρημα εδάφη στα οποία υπήρχε μικρή άμυνα, εξηγώντας τη σχετικά γρήγορη πρόοδο. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν σε πιο κατοικημένες περιοχές και ο αγώνας μπορεί να ενταθεί. 

«Είναι κόλαση εκεί», είπε η Tetyana Polyakova, η οποία εκκενώθηκε από το Vovchansk τη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο, περιγράφοντας τον ανελέητο βομβαρδισμό της πόλης. 

Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή κινείται γρήγορα, αφήνοντας πολλούς οικισμούς σε αυτό που ουκρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν «γκρίζα ζώνη» - τις αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών θέσεων.

Ο στρατηγός Budanov είπε ότι στόχος των Ρώσων στα βορειοανατολικά ήταν να σπείρουν τον πανικό και τη σύγχυση στην περιοχή. «Αυτή τη στιγμή, το καθήκον μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη γραμμή και μετά να αρχίσουμε να τους απωθούμε πέρα από τα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι μια εισροή ουκρανικών εφεδρειών κατάφερε να «διαταράξει εν μέρει τα σχέδιά τους».

Το αν αυτές οι μετακινήσεις στρατευμάτων θα αποδυναμώσουν την άμυνα της Ουκρανίας σε άλλα μέρη της πρώτης γραμμής μένει να φανεί.

Ο κύριος στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gady, στρατιωτικό αναλυτή με έδρα τη Βιέννη, είναι να αποσπάσει δυνάμεις η Ουκρανία δυνάμεις από το Chasiv Yar, μια πόλη σε στρατηγικής σημασίας υψόμετρο όπου οι Ουκρανοί μάχονται επί εβδομάδες για να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση. Είναι το κλειδί για την υπεράσπιση του ελεγχόμενου από την Ουκρανία τμήματος της νοτιοανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, το οποίο η Ρωσία ελπίζει να καταλάβει.

Ο Pasi Paroinen, αναλυτής από το Black Bird Group, μια οργάνωση με έδρα τη Φινλανδία που αναλύει δορυφορικές εικόνες και περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το πεδίο της μάχης, είπε ότι η Ουκρανία έστειλε ενισχύσεις στα βορειοανατολικά από μονάδες που είχαν πρόσφατα πολεμήσει στο Chasiv Yar, όπως π.χ. η 92η Ταξιαρχία Εφόδου.

Αλλά ο κ. Paroinen σημείωσε ότι ήταν πιθανό η Ουκρανία να είχε χρησιμοποιήσει τμήματα της ταξιαρχίας που αναπαύονταν στο Χάρκοβο, στην έδρα τους, αντί να τραβήξει δυνάμεις από την άμυνα του Chasiv Yar.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δεσμεύσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην επίθεση - πιθανώς αναπτύσσοντας μόνο μερικές χιλιάδες στρατιώτες - και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη κίνηση της Μόσχας.

Ο στρατηγός Budanov είπε ότι αναμένει οι επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο να διαρκέσουν άλλες τρεις ή τέσσερις ημέρες, μετά τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Sumy, μιας πόλης περίπου 90 μίλια βορειοδυτικά του Χάρκοβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στρατεύματα πέρα από τα σύνορα από το Sumy.

Ο Pavlo Velycho, ένας Ουκρανός αξιωματικός που επιχειρεί κοντά στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Sumy, είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Sumy είχαν πρόσφατα αυξηθεί.

«Δεν έχω ιδέα αν σημαίνει κάτι γιατί αυτά τα μέρη βομβαρδίζονταν συχνά ούτως ή άλλως», είπε ο κ. Βελύχο. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα μάχης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v