Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

Οι συνωμότες σχεδίαζαν εισβολή στην Bundestag, κατάλυση του πολιτεύματος και εγκαθίδρυση απολυταρχικού καθεστώτος υπό τον Ερρίκο ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις. Κεντρικό ζήτημα, η απόδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

Αρχίζει σήμερα στην Στουτγάρδη η δίκη εννέα μελών του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», η οποία σχεδίαζε εισβολή στην Bundestag, κατάλυση του πολιτεύματος και εγκαθίδρυση απολυταρχικού καθεστώτος υπό τον Ερρίκο ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δίκες στην Φραγκφούρτη και στο Μόναχο για τους υπόλοιπους 18 συλληφθέντες. Κεντρικό ζήτημα προς απόδειξη είναι η θέση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Το κατηγορητήριο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας εκτείνεται σε περισσότερες από 600 σελίδες και αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, εσχάτη προδοσία, για κάποιους παράνομη οπλοκατοχή και για έναν εκ των κατηγορουμένων απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σωματική βλάβη. Στις 400.000 σελίδες της εισαγγελικής έρευνας αναφέρεται ότι έχουν βρεθεί περισσότερα από 380 πυροβόλα όπλα και 350 μαχαίρια, χειροπέδες, δορυφορικά τηλέφωνα και κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και εκτεταμένα οργανογράματα επιθέσεων, λίστες συμμετεχόντων και «στρατιωτικών» δεξιοτήτων.

Η δίκη πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο δικαστήριο όπου πριν από 50 χρόνια διεξήχθη η δίκη των ηγετικών στελεχών της RAF. Οι κατηγορούμενοι κάθονται πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους μόνο μέσω ενδοεπικοινωνίας.

Όπως διευκρινίζεται από το δικαστήριο, κάθε κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδειχθεί ατομικά ένοχος και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, οι διαδικασίες χωρίστηκαν σε τρείς παράλληλες δίκες. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η υπόθεση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» ήταν τρομοκρατική οργάνωση. Εάν ένα από τα τρία δικαστήρια την καταρρίψει, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες διαδικασίες, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν τελικά να εκδοθούν και αντικρουόμενες αποφάσεις. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της Γερμανίας με θέμα την κρατική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Ζίνγκερ, ενώ οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν δύο ημέρες μόνο για την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσει η δίκη της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης - μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ρόις και η πρώην βουλευτής της AfD και δικαστής Μπίργκιτ Μαλζάκ-Τσίμερμαν - και στις 18 Ιουνίου των υπολοίπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v