Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προέλαση των Ρώσων σε Ντονμπάς και Χάρκοβο

Σε δεινή θέση τα στρατεύματα του Κιέβου απέναντι σε υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις. Ποιες είναι οι κινήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο και ποιες οι πόλεις που κινδυνεύουν.

Νέα προέλαση των Ρώσων σε Ντονμπάς και Χάρκοβο

Σε πολλαπλές κατευθύνσεις προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, εξέλιξη που, όπως παραδέχονται και έγκυρες ουκρανικές πηγές, δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τις πηγές, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν από το Ocheretyne και το Solovyove στο Donbas. Ενώ κατηγορήθηκε η 115η ταξιαρχία, το βασικό ζήτημα είναι ότι πολλές ταξιαρχίες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τους Ρώσους, που έχουν δυσανάλογα πλεονεκτήματα σε προσωπικό, πυροβολικό, οχήματα και αεροπορική υποστήριξη κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Γίνεται λόγος για προβλήματα κακής επικοινωνίας, συντονισμού και ηγεσίας στην ουκρανική πλευρά. Αυτά τα προβλήματα έχουν τις ρίζες τους σε βαθύτερα συστημικά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και οι προκλήσεις στην έγκαιρη προετοιμασία ειδικευμένων αξιωματικών για ανώτερους ρόλους και στην ανάληψη ευθύνης.

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέβαλαν το χωριό Semenivka.

Εκτιμάται ότι τώρα οι Ρώσοι επιχειρούν να κινηθούν στα πλευρά και παράλληλα να εξαπολύσουν μια μετωπική επίθεση στο Chasiv Yar, παρόμοια με αυτές σε Bakhmut και Avdiivka. Πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα ενισχύουν τις δυνάμεις στην περιοχή, πιθανότατα στοχεύοντας να καταλάβουν το νότιο και βόρειο τμήμα του Chasiv Yar.

Εάν το Chasiv Yar πέσει στη Ρωσία, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα, θα μπορούσαν να προχωρήσουν προς την Kostyantynivka, διακόπτοντας την επιμελητεία για τις ουκρανικές δυνάμεις νότια του Bakhmut. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι Ρώσοι μετακινηθούν από την Ocheretyne.

Στην περιοχή Vuhledar-Donetsk, οι Ρώσοι στοχεύουν να αποκόψουν το Kurakhove -έναν βασικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η απόκτηση ελέγχου πυρός στον δρόμο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους Ουκρανούς. Η απώλεια του Kurakhove μπορεί να θέσει όλες τις δυνάμεις του Κιέβου στην περιοχή του Vuhledar σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυσμενή κατάσταση για να επιτύχουν φιλόδοξους επιχειρησιακούς στόχους. Πώς βρέθηκε η Ουκρανία σε αυτή την κατάσταση; Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: καθυστερημένες προσπάθειες επιστράτευσης, καθυστερημένη δυτική βοήθεια και ανεπαρκείς οχυρώσεις.

Τα χαρακώματα παρέχουν καλή προστασία, αλλά με τη μεγάλη χρήση καμικάζι drones, είναι σημαντικό να υπάρχει κατάλληλο επάνω κάλυμμα, μαζί με τσιμεντένιες κατασκευές και δίχτυα σύλληψης drones. Απαιτεί πόρους που στερούνται οι υποστελεχωμένες ταξιαρχίες.

Μπορούν οι Ρώσοι να επιτύχουν ρεαλιστικά αυτούς τους στόχους το 2024; Σύμφωνα με τη στρατιωτική θεωρία, μόλις παραβιαστούν οι άμυνες, οι μηχανοκίνητες μονάδες μπορούν να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα και να μετακινηθούν σε έναν «επιχειρησιακό χώρο» -μια γεωγραφική περιοχή όπου οι μονάδες μπορούν σχετικά ελεύθερα να ελίσσονται.

Συνολικά, λόγω των απωλειών σε οχήματα και της προβληματικής υλικοτεχνικής υποστήριξης της πρώτης γραμμής, ο ρωσικός στρατός είναι απίθανο να πραγματοποιήσει ελιγμούς βαθιά στο ουκρανικό έδαφος όπως έκανε κατά το αρχικό στάδιο της εισβολής. Αντίθετα, πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή αναμένεται να σταθεροποιηθεί με την άφιξη νέων πυρομαχικών, όπλων και πρόσφατα κινητοποιημένων αλλά εκπαιδευμένων νεοσυλλέκτων. Ωστόσο, είναι απίθανο να δούμε σταθεροποίηση σύντομα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να οπλιστούν, εκπαιδευτούν και προετοιμαστούν νέοι στρατιώτες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η κατάσταση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς ο ρωσικός στρατός έχει ακόμη μια εφεδρική δύναμη, ισοδύναμη με τουλάχιστον δύο σώματα στρατού, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Kharkiv και Sumy, ή για να ενισχύσουν τους υπάρχοντες άξονες προέλασης, εάν εντοπιστούν αδύναμα σημεία.

Είναι μια από τις πιο ευνοϊκές καταστάσεις για τη Ρωσία. Η αποτυχία να την εκμεταλλευτούν θα ήταν ένδειξη της αδυναμίας τους να επιτύχουν τον στόχο τους να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Donbas στο άμεσο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αναγκάσει την επανεκτίμηση των δικών τους τελικών στόχων.

Τα προβλήματα για την Ουκρανία δεν εξαντλούνται στο Donbas, καθώς την ίδια στιγμή τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κατέλαβαν την Kislovka και συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v