Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2024

Profile: Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια - Διπλό... δηλητήριο κατά Βελόπουλου - Epsilon Net: Το 3 στα 3 από Euroxx και η ΔΠ

Profile: Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια - Διπλό... δηλητήριο κατά Βελόπουλου - Epsilon Net: Το 3 στα 3 από Euroxx και η ΔΠ

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ένα ακόμα δημόσιο πρόσωπο στόχευσε κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Και μάλιστα όχι κάποιος τυχαίος αλλά ο πολιτικός του πατέρας, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», έσταξε… δηλητήριο για ένα δικό του παιδί, τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Για να γίνει κάποιος αρχηγός πρέπει να έχει τα συστατικά του Π.Ε.Χ.Η.: Παιδεία, Ευφυΐα, Χαρακτήρα, Ήθος. Ο Βελόπουλος έχει το ένα από αυτά, την ευφυΐα. Δεν έχει τα άλλα, ως εκ τούτου δεν κάνει γι' αυτό τον ρόλο», τόνισε για τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πάντως μόνο καλά λόγια είχε να πει για τα άλλα πολιτικά του παιδιά, Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, που πρωταγωνιστούν πλέον στη Νέα Δημοκρατία.

Να υποθέσουμε ότι η δημοσκοπική άνοδος Βελόπουλου φέρνει… αντι-κινητοποίηση;

 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωκάλπες με επιστολική ψήφο.

Μέχρι χθες (Κυριακή) το απόγευμα, είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα 168.000 πολίτες. Εξ αυτών, οι 124.500 κατοικούν εντός των συνόρων και 43.500 στο εξωτερικό, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί.

Η αντιπολίτευση συσχετίζει την επιστολική ψήφο με την υπόθεση των e-mail της Άννας Ασημακοπούλου και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών, ενώ θέτει ερωτήματα και για τη διάρρηξη στο γραφείο του επικεφαλής εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μια μεγάλη θεσμική καινοτομία ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, που φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας».

 

PROFILE: Mε ώθηση από τα τελευταία αποτελέσματα, το ανεκτέλεστο ύψους 120 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 (που μάλλον θα έχει αυξηθεί αισθητά έκτοτε), αλλά και με τον ούριο άνεμο που φυσάει στις μετοχές ΙΤ μετά και το deal για την Εpsilon Net, καταφθάνει αύριο για παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών.

H εταιρεία ψάχνεται για νέες εξαγορές που να ταιριάζουν στο «προφίλ» της, ενώ το τελευταίο διάστημα κινείται ξανά προς το ορόσημο των 5 ευρώ, με αισθητά ανεβασμένες συναλλαγές.

Μαθαίνουμε, όμως, ότι οδεύοντας προς την αυριανή παρουσίαση, η εταιρεία έχει δύο ακόμη όπλα στη φαρέτρα της. Το πρώτο αφορά την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε υπάρχουσες εφαρμογές της Profile, ώστε να κάνουν… παπάδες. Κάτι ακούσαμε περί live παρουσίασης στους θεσμικούς. Με ένα σμπάρο δηλαδή δύο τρυγόνια, αφού για την Ρrofile, που στην καρδιά της είναι «Fintech» εταιρεία με διεθνή εμβέλεια, το συγκεκριμένο κοινό δεν αποτελεί μόνο υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές αλλά και πελάτες.

Το δεύτερο που δεν ξέρουμε όμως αν είναι ακόμη «ώριμο» για παρουσίαση αφορά τις έγκυρες πληροφορίες περί τριγωνικής συμφωνίας με τη Εurobank και τη Worldline για παροχή «στιγμιαίων» δανείων σε εμπόρους, μέσω POS. Aν ακούσαμε καλά τι μας είπε η πηγή μας, η όλη διαδικασία θα είναι τόσο αυτοματοποιημένη, με βάση τα στοιχεία πελάτη, που ένα δάνειο 50.000 ευρώ θα εγκρίνεται ακόμη και μέσα σε… 1 λεπτό.

Στόχος δε είναι να επεκταθεί το σύστημα αυτό και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

 

QUEST: Ελαμψε η μετοχή την Παρασκευή, «πιάνοντας» τα 6 ευρώ με άλμα 8,7% και υψηλότατο τζίρο, καθώς η αγορά αναζητά το επόμενο hot story της πληροφορικής, μετά την Epsilon Net που αποχαιρετά το ταμπλό του ΧΑ.

Στη λογική αυτή εξηγούνται τα νέα πονταρίσματα στην Quest, ως το πιο μεγάλο όνομα στον πλέον «καυτό» κλάδο της αγοράς. Και το παιχνίδι όπως εξελίσσεται, από ό,τι φαίνεται, είναι για… μεγάλα παιδιά.

Η εταιρεία έχει καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις το 2023, με βλέψεις για ακόμη υψηλότερα, ενώ έχει και έναν… τζόκερ: Την ACS για την οποία έχει εκδηλωθεί επιβεβαιωμένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και ακούγονται πολλά…

Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο «long» την Παρασκευή, με την επόμενη αντίσταση στα 6,25 ευρώ…

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αυξημένα έσοδα και κυρίως κέρδη έφερε το 2023 η δραστηριότητα της εισηγμένης στην ποντοπόρο ναυτιλία. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη ναυτιλία.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 8,79 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 6,19 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη 5,96 εκατ. ευρώ). Η ζημιά 3,9 εκατ. ευρώ από διακοπείσες δραστηριότητες, με σημαντικότερη την Τεχνική Ολυμπιακή Αερομεταφορές, περιόρισαν τα ενοποιημένα κέρδη και οδήγησαν σε ζημιές τη μητρική. Δεν θα διανεμηθεί μέρισμα χρήσης 2023.

Φέτος, τα έσοδα θα είναι υψηλότερα καθώς από την 1η Δεκεμβρίου 2023 το ημερήσιο ναύλο για το πλοίο της Roma Holdings, που ελέγχεται κατά 85% από τον όμιλο Τεχνικής Ολυμπιακής, ανέρχεται σε 58 χιλιάδες δολάρια έναντι 24 χιλιάδων δολαρίων προηγουμένως.

Στο πρώτο τρίμηνο ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή εισέπραξε μερίσματα 2,7 εκατ. δολάρια από τα κέρδη εκμετάλλευσης πλοίων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου 2023.

 

EPSILON NET: To αναμφισβήτητο χρηματιστηριακό success story της Epsilon Net έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα πολλές φορές με τη Euroxx Χρηματιστηριακή και τον αντιπρόεδρό της Αριστοτέλη Νινιό.

Η αρχή έγινε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Epsilon Net μετατασσόταν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, με σύμβουλο την Alpha Bank. Τότε, η Euroxx «έφερε στο τραπέζι» το αμερικανικό fund Barca Capital, που ακόμη και σήμερα κατέχει πάνω από το 5% της ΕΠΣΙΛ και προφανώς έχει αποκομίσει απίστευτες υπεραξίες.

Η «δεύτερη πράξη» της σχέσης Euroxx-Epsilon Net έρχεται με την πώληση της SingularLogic, όπου η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία έχοντας τον ρόλο του συμβούλου πώλησης, προσελκύει το σχήμα Epsilon Net και Space Hellas, στο οποίο τελικά πέρασε και το 100% του γνωστού ομίλου πληροφορικής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι ο Αριστοτέλης Νινιός έχει τοποθετηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της Epsilon Singular Logic.

Τέλος, έχουμε το πρόσφατο deal με τη δημόσια πρόταση του αμερικανικού fund General Atlantic (προσφερόμενο τίμημα τα 12 ευρώ), την οποία ο Αριστοτέλης Νινιός «καθοδήγησε» με την ιδιότητα του συμβούλου του προτείνοντος.

Μακροχρόνια λοιπόν η σχέση των δύο μερών και μην ξεχνάμε επίσης πως ο ίδιος άνθρωπος -και φυσικά η Euroxx- ήταν σύμβουλος στη μετάταξη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, του δεύτερου μεγάλου success story από τον κλάδο της πληροφορικής, της Entersoft, στις αρχές του 2020.

Επόμενη στάση ίσως ένας διαφορετικός κλάδος, με ένα πιο «εδώδιμο» IPO. Αναμένουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v